Din articol
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat vineri că va „riposta” la cele mai recente tarife vamale ale președintelui Donald Trump, instruind statul să creeze alianțe „strategice” cu țările care au în vedere măsuri de retorsiune asupra bunurilor americane – și să facă presiuni pentru ca produsele fabricate în California să fie scutite.
„Către partenerii noștri internaționali: ca a cincea cea mai mare economie din lume, Golden State va rămâne un partener stabil și de încredere pentru generațiile viitoare, indiferent de turbulențele care vin de la Washington”, a afirmat guvernatorul într-o declarație. „California nu este Washington, D.C.”, scrie
Planul tarifar al lui Trump, pe care acesta l-a anunțat miercuri, stabilește un tarif de bază de 10% pentru fiecare națiune și rate mult mai abrupte pentru zeci de țări vizate pentru convingerea sa că acestea au relații comerciale dezechilibrate și inechitabile cu SUA.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, a respins planul lui Newsom, scriind într-un e-mail că „Gavin Newsom ar trebui să se concentreze asupra situației scăpate de sub control a persoanelor fără adăpost, a criminalității, a reglementărilor și a caracterului inaccesibil al locuințelor din California, în loc să încerce să facă afaceri internaționale”.
Fox News a raportat primul anunțul lui Newsom.
Deja o tradiție
Prin anunțul său, Newsom prelungește o lungă tradiție de guvernatori din California care folosesc influența economică a statului pentru a se rupe de Washington în ceea ce privește comerțul global. Fostul guvernator Jerry Brown a încheiat o serie de pacte privind schimbările climatice cu China și cu guverne subnaționale, prezentându-și acțiunile ca o contrapondere la intransigența lui Trump.
În timpul primului mandat al lui Trump, Newsom a încheiat acorduri privind mașinile nepoluante cu marii producători auto după ce Casa Albă a revocat autoritatea Californiei de a stabili norme mai stricte privind emisiile. Newsom s-a lăudat că pactele au arătat „limitele puterii acestei administrații”.
„Nu ne este frică să ne folosim puterea de piață”
California are puterea de a influența producția internă și comerțul internațional datorită economiei sale uriașe și a legăturilor substanțiale cu parteneri comerciali importanți precum Mexicul și țările asiatice. Statul găzduiește unele dintre cele mai mari porturi din America și este un exportator major în domenii precum agricultura.
Newsom a declarat vineri că statul California are mai mult de pierdut deoarece conduce națiunea în multe domenii, inclusiv capitalul de risc și înființarea de noi întreprinderi. Se mândrește cu mai multe companii Fortune 500 decât orice alt stat, inclusiv paradisurile republicane Texas și Florida. Iar producătorii săi au construit totul, de la avioane la electronice și vehicule electrice, în timp ce fermele sale hrănesc lumea.
„Nu ne este frică să ne folosim puterea de piață pentru a ne împotrivi celei mai mari creșteri de taxe din viața noastră”, a declarat el vineri într-o postare pe X.
Newsom a menționat, de asemenea, faptul că în California se află 32 dintre primele 50 de companii de inteligență artificială din lume, instituții de cercetare puternice și un sfert din brevetele și documentele globale privind inteligența artificială. Consolidarea poziției de lider a SUA în domeniul IA a fost o prioritate declarată a administrației Trump.
Biroul guvernatorului a declarat în anunț că va utiliza parteneriatele de comerț exterior pentru a sprijini crearea de locuri de muncă și inovarea în industriile cu o pondere mare a comerțului, pentru a ajuta întreprinderile și lucrătorii afectați de șocurile federale și pentru a proteja accesul la aprovizionarea cheie.
Mai multe țări cântăresc deja contramăsuri, alimentând temerile legate de un război comercial global. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a îndemnat liderii străini să „respire adânc” și să nu ia măsuri de retorsiune.
Vineri, China a ripostat cu propriile sale tarife generale de 34 %. Uniunea Europeană își pregătește răspunsul, Franța îndemnând blocul comunitar să vizeze Big Tech-ul american prin taxe pe serviciile digitale. Regatul Unit întocmește liste de produse americane asupra cărora ar putea aplica tarife de retorsiune.
Editor :