Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-şi putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambiţios de reînarmare (ReArm Europe) nu îşi va atinge ţinta de 800 de miliarde de euro, notează marţi Euractiv, preluat de Agerpres.
Prezentat la începutul lunii martie de Comisia Europeană, planul ReArm Europe are ambiţia de a mobiliza până la 800 miliarde de euro pentru a dota UE cu o „descurajare credibilă” la orizontul anului 2030.
O componentă importantă a acestui plan este posibilitatea de activare a unei clauze care le permite statelor membre să-şi sporească bugetele militare cu încă 1,5% din PIB în următorii patru ani fără a încălca regulile bugetare stricte ale blocului comunitar.
Această posibilitate constituie un pilon esenţial pentru a putea contracara ameninţarea militară din partea Rusiei.
Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia şi Slovacia au solicitat oficial activarea clauzei respective.
Croaţia şi Republica Cehă au declarat că vor cere la rândul lor activarea clauzei, dar nu au făcut deocamdată acest lucru. Alte câteva state membre, printre care Spania, ar putea face acelaşi lucru în următoarele zile, potrivit unor diplomaţi europeni.
„Ar putea fi mai multe ţări care să solicite, dar oficial am primit 14 cereri până în acest moment”, a declarat luni Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Patru din cele 14 ţări – respectiv Belgia, Ungaria, Polonia şi Slovacia – fac în prezent subiectul unei proceduri de deficit excesiv (EDP).
„Flexibilitatea” adiţională furnizată de activarea clauzei „va fi luată în considerare” în viitoarele evaluări ale deficitelor statelor membre de către Comisia Europeană, a adăugat Balazs Ujvari.
În prezent, mai fac subiectul EDP şi Franţa, Italia, Malta şi România.
Editor :