18.9 C
Satu Mare
27 aprilie, 2025

Întreaga flotilă aeriană de F-16 a Poloniei va trece printr-un proces uriaș de modernizare. F-16V Block 72, aproape de generația a 5-a

Din articol

În timp ce Bulgaria tocmai a primit primele sale avioane F-16 (ce-i drept, noi), Polonia își consolidează forțele aeriene și își face un upgrade costisitor. Întreaga flotilă de 48 de avioane de luptă Lockheed Martin F-16C/D Block 52+ va trece la standardul avansat F-16V Block 72.

Anunțat la sfârșitul anului 2024, programul în valoare de 7,3 miliarde de dolari, aprobat de guvernul SUA, va îmbunătăți avionica avioanelor, sistemele de război electronic și integrarea armelor, asigurând faptul că Polonia rămâne un aliat NATO formidabil pe flancul estic al alianței, scrie

Ministrul adjunct al apărării, Pawel Bejda, a subliniat la 16 aprilie urgența programului, afirmând că modernizarea este deja în curs de desfășurare pentru a dota avioanele cu tehnologie de ultimă oră.

Polonia dorește, de asemenea, să efectueze modernizările la instalația sa Wojskowe Zakłady Lotnicze nr. 2 [WZL-2] din Bydgoszcz, alături de întreținerea de rutină la jumătatea ciclului de viață, în așteptarea aprobării SUA, așteptată în iulie 2025.

Acest proiect ambițios nu numai că va consolida postura militară a Poloniei, dar ridică și întrebări cu privire la dinamica securității regionale, ambițiile industriale și aprofundarea parteneriatului de apărare dintre SUA și Polonia.

F-16V, denumit adesea Viper, reprezintă apogeul evoluției F-16 Fighting Falcon, un avion de luptă multirol care a fost o piatră de temelie a forțelor aeriene din întreaga lume încă de la primul său zbor în 1974. Configurația Block 72 introduce o serie de sisteme avansate care transformă avionul într-o platformă aproape de a cincea generație.

Citește și

În centrul modernizării se află radarul Northrop Grumman AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar [SABR], un radar AESA [Active Electronically Scaned Array] derivat din tehnologia utilizată la F-22 Raptor și F-35 Lightning II.

Spre deosebire de radarul AN/APG-68[V]9 cu scanare mecanică din avioanele poloneze Block 52+ actuale, APG-83 oferă o creștere a razei de detecție de până la 30 %, o urmărire mai bună a țintei și o rezistență sporită la bruiajul electronic.

Acesta permite operațiuni simultane aer-aer și aer-sol, oferind piloților o cunoaștere a situației fără precedent prin intermediul hărților digitale de înaltă rezoluție și al datelor detaliate privind țintele. Capacitatea radarului de a detecta ținte mai mici și mai invizibile îl face deosebit de relevant într-o regiune în care adversari precum Rusia desfășoară avioane de luptă avansate precum Su-35 Flanker-E, echipate cu radare puternice Irbis-E.

Radarul este completat de suita de război electronic AN/ALQ-254V[1] Viper Shield, dezvoltată de L3Harris. Acest receptor digital de avertizare radar se integrează perfect cu APG-83, oferind detectarea mai rapidă a amenințărilor și contramăsuri coordonate împotriva rachetelor sol-aer și a sistemelor radar inamice.

Software-ul sistemului, care se preconizează că va ajunge la maturitate deplină la sfârșitul anului 2025, îmbunătățește capacitatea de supraviețuire a F-16V în medii disputate, o capacitate esențială având în vedere desfășurarea de către Rusia a sistemelor de apărare antiaeriană S-400 în regiunile învecinate Kaliningrad și Belarus.

Actualizarea include, de asemenea, un nou computer de misiune modular, MMC 7000AH, care sporește puterea de procesare pentru a gestiona datele complexe ale senzorilor și operațiunile centrate pe rețea. Piloții vor beneficia de un afișaj central de înaltă rezoluție, care oferă hărți mobile color și imagini tactice cu zoom, alături de compatibilitatea cu afișaje avansate montate pe cască, precum Joint Helmet-Mounted Cueing System II.

Aceste îmbunătățiri extind în mod colectiv durata de viață operațională a F-16V la 12 000 de ore de zbor, cu aproximativ 50% mai mult decât modelele anterioare, asigurând viabilitatea flotei poloneze până în anii 2040.

Armament mai modern

Suita extinsă de arme a F-16V îi amplifică și mai mult versatilitatea. Actualizarea permite integrarea munițiilor avansate, inclusiv a rachetei AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile [JASSM], cu o rază de acțiune de peste 230 de mile, și a bombei cu diametru mic II [SDB II], o bombă planantă ghidată cu precizie, concepută pentru a lovi ținte în mișcare în orice condiții meteorologice.

Avioanele vor suporta, de asemenea, rachete AIM-9X Block II Sidewinder pentru lupta aeriană de la mică distanță și rachete AIM-120D AMRAAM pentru angajamentele dincolo de raza vizuală, oferind un salt semnificativ față de armamentul actual al Block 52+.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/intreaga-flotila-aeriana-de-f-16-a-poloniei-va-trece-printr-un-proces-urias-de-modernizare-f-16v-block-72-aproape-de-generatia-a-5-a-3201911

Ultimă oră

Același autor