36 C
Satu Mare
15 iulie, 2024

Iohannis: România va fi „compensată rezonabil” de NATO pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei

Din articol

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă ca România să fie „compensată rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei. El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO astfel încât țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil”, a declarat Iohannis.

„În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, a mai spus șeful statului.

Acord de securitate cu Ucraina

România va semna joi dimineaţă un acord de securitate bilateral cu Ucraina, a mai spus Iohannis.

„Vom semna mâine dimineaţă acordul de securitate între România şi Ucraina. Astfel, ne alăturăm celorlalţi aliaţi care au semnat acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a explicat Iohannis.

El a menţionat că România acordă în acest context o importanţă deosebită Republicii Moldova şi că „Republica Moldova este reflectată în declaraţia finală” a NATO.

„Am început să discutăm importanţa mobilităţii militare şi iată că aici, la Washington, România se va alătura unui coridor de mobilitate militară împreună cu Bulgaria şi Grecia. Este o iniţiativă care ne aparţine”, a mai precizat Iohannis.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iohannis-romania-va-fi-compensata-rezonabil-de-nato-pentru-ca-a-donat-un-sistem-patriot-ucrainei-2856599

Ultimă oră

Același autor