36 C
Satu Mare
15 iulie, 2024

Iohannis: „Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană şi euroatlantică. NATO trebuie să fie pregătită să se apere”

Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană şi euroatlantică, iar în faţa atacurilor Rusiei, NATO trebuie să fie pregătită să se apere, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis, la Washington, unde participă la summitul Alianţei.

„În fața atacurilor hibride folosite de Kremlin, statele NATO trebuie să fie pregătite să se apere. Așadar, deciziile pe care urmează să le luăm în următoarele zile vor duce la acțiuni și mai eficiente pentru a consolida securitatea noastră. Unitatea şi solidaritatea reprezintă clar avantajul nostru strategic şi s-a văzut în anii de când a început agresiunea rusă împotriva Ucrainei foarte clar acest lucru”, a adăugat preşedintele român.

Summit-ul are mize importante pentru securitatea noastră și va marca progrese decisive pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în special de-a lungul Flancului Estic și la Marea Neagră, a mai explicat șeful statului.

„Pentru noi e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importanță strategică. O abordare mai structurată înseamnă inclusiv creșterea prezenței aliate. Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării aeriene pe flancul estic. Asta sigur ne privește pe noi, ne amintim de situații în care drone au căzut pe teritoriul național”, a mai declarat președintele.

Iohannis a mai spus că „România şi cetăţenii săi beneficiază de cea mai importantă garanţie de securitate din toate timpurile”.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/iohannis-rusia-ramane-cel-mai-mare-risc-pentru-securitatea-europeana-si-euroatlantica-nato-trebuie-sa-fie-pregatita-sa-se-apere-2856603

Ultimă oră

Același autor