20 C
Satu Mare
15 mai, 2024

Jumătate din plăţile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari

Din articol

Eforturile firmelor rusești de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters, potrivit News.ro.

Trezoreria SUA a avertizat că ar putea aplica sancţiuni celor care facilitează tranzacţiile cu Rusia, solicitând băncilor străine să sporească conformitatea.

Descurajate de această ameninţare, băncile chineze îşi limitează tranzacţiile cu companiile ruseşti, care, la rândul lor, se grăbesc să deschidă conturi la singurul creditor rus cu o sucursală chineză, provocând un blocaj la VTB Shanghai.

Mai multe surse consultate de Reuters, inclusiv consultanţi comerciali, bancheri, importatori şi exportatori, care au solicitat cu toţii anonimatul pentru a împărtăşi informaţii sensibile, au spus că întârzierile îndelungate ale tranzacţiilor şi ale livrărilor au făcut ca firmele să apeleze la intermediari, în ciuda taxelor ridicate şi a riscurilor de confiscare a transporturilor în ţări terţe.

„Sunt o mulţime de oameni de afaceri (ruşi) care doar merg din bancă în bancă, deschizând conturi curente”, a spus una dintre surse. Dacă plata nu are loc, trec la următoarea”.

O altă sursă a spus că multe firme au trecut la utilizarea agenţilor de plată şi la crearea lanţurilor de companii temporare, permiţând procesarea plăţilor mult mai rapid.

Intermediarii sunt persoane juridice din Hong Kong, Kîrgîzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi alte jurisdicţii considerate „prietenoase” cu Rusia, au spus sursele, folosind termenul Moscovei pentru ţările care nu au impus sancţiuni pentru conflictul din Ucraina.

Doi consultanţi ruşi care lucrează cu intermediari au spus că aproximativ jumătate dintre aceste companii ruseşti le folosesc serviciile, în timp ce întreprinderile ruseşti mai mari – multe sub sancţiuni occidentale – au stabilit deja scheme cu intermediari în urmă cu un an.

Un consultant a spus că doar o cincime dintre entităţile ruseşti au acces deplin la conturile bancare din China, în timp ce 30% au acces limitat.

Risc vs. câștig

Utilizarea intermediarilor poate crea propriile probleme. Aceştia pot percepe comisioane de câteva mii de dolari pentru fiecare tranzacţie, au spus sursele, şi există riscul ca bunurile să fie confiscate atunci când sunt implicate ţări terţe.

Una dintre surse a declarat că un transport mare de servere transportat în Rusia din China prin Kazahstan a fost confiscat, deoarece bunurile în cauză intrau sub sancţiunile SUA.

Plăţile gestionate de intermediari pot fi în continuare refuzate de băncile chineze, iar natura mai puţin oficială a tranzacţiilor înseamnă că firmele ruseşti ar putea avea dificultăţi să-şi recupereze banii.

Un importator rus a declarat pentru Reuters că a lipsit o sumă nedezvăluită de yuani pe care a încercat să o trimită în China de aproape o lună.

Cu toate acestea, o companie de textile din Rusia a declarat că a reuşit să deschidă un cont în China cu ajutorul unui intermediar şi să transfere cu succes fonduri din Kârgâzstan, evitând astfel procedurile oneroase de conformare.

Putin merge în China

Livrările chineze către Rusia au fost cu 64,2% mai mari anul trecut comparativ cu 2021, potrivit datelor vamale, în timp ce comerţul total dintre cele două ţări a crescut la un record de 240 de miliarde de dolari.

China aprovizionează Moscova în special cu maşini şi utilaje şi cumpără mai mult petrol rusesc, pentru care au fost, de asemenea, amânate plăţile.

„În ceea ce priveşte plăţile internaţionale… vedem riscul ca sancţiunile secundare să crească şi ca plăţile să devină mai complicate. Suntem în contact cu partenerii noştri pentru a căuta modalităţi de a facilita plăţile”, a declarat vineri guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Unele companii, au spus sursele, speră că vizita preşedintelui Vladimir Putin în China luna viitoare va ajuta la rezolvarea problemei.

„Se poate schimba ceva după vizita delegaţiei oficiale ruse în China”, a spus o persoană. Alţii sunt mai pesimişti, unul spunând că Rusia nu a fost o prioritate pentru băncile chineze, deoarece, în ciuda comerţului în expansiune dintre cele două ţări, cifra de afaceri comercială a Chinei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană rămâne mult mai mare.

„Nu îşi vor sacrifica piaţa de dragul plăţilor către companiile ruseşti”, a spus persoana.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/jumatate-din-platile-facute-de-rusia-pentru-marfuri-din-china-au-avut-loc-prin-intermediari-2776359

Ultimă oră

Același autor