8.9 C
Satu Mare
25 aprilie, 2024

Kilicdaroglu îl dă în judecată pe Erdogan şi-i cere un milion de lire turceşti pentru că a făcut un clip în care este asociat cu PKK

Rivalul lui Recep Tayyip Erdogan în turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a depus plângere împotriva şefului în exerciţiu al statului turc, după difuzarea unui montaj video care-l asociază cu combatanţi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP, citată de News.ro.

„Am depus o plângere” a anunţat miercuri într-o postare pe Twitter avocatul Partidului republican al Poporului (CHP) condus de către Kemal Kilicdaroglu, Celal Çelik.

Celal Celik precizează că Kemal Kiliçdaroglu îi cere lui Recep Tayyip Erdogan despăgubiri în valoare de un milion de lire turceşti (aproape 47.000 de euro).

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a difuzat – la un mare miting, la 7 ma, la Istanbul – un scurt clip în care îl acuza pe Kemal Kilicdaroglu de faptul că „înaintează mână în mână cu PKK”, o organizaţie pe care Ankara şi aliaţii săi din Occident o clasifică drept teroristă.

În aceste imagini, candidatul opoziţiei îndeamnă „să mergem împreună la urne” în alegerile prezidenţiale, imitat de către un comandant din PKK care bate din palme.

Preşedintele turc în exerciţiu, care s-a clasat primul după primul tur al alegerilor prezidenţiale – cu 49,5% dintre voturile exprimate -, a recunoscut în mod public, luni, că este vorba despre un montaj video.

Erdogan l-a acuzat însă pe rivalul său că „s-a aliat cu organizaţia teroristă PKK” – o acuzaţie lipsită de fundament.

„Cum se poate coborî la aşa ceva o persoană aşezată în fotoliul prezidenţial?”, a tunat Kemal Kilicdaroglu, care conduce o coaliţie din care fac şase partide de opoziţie, după difuzarea videoclipului mincinos, cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Kemal Kilicdaroglu – care a obţinut 44,9% dintre voturile exprimate în primul tur – şi-a înăsprit tonul în problema refugiaţilor şi terorismului, cu scopul de a recupera din teren.

El a fost susţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale turce de către principalul partid prokurd, HDP, pe care autorităţile turce îl acuză de legături cu PKK.

Şeful în exerciţiu al statului turc şi tabăra sa duc o campanie în care reiau zilnic aceste acuzaţii – cu privire la susţinerea terorismului şi complicitate cu PKK – împotriva lui Kemal Kilicdaroglu.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/kilicdaroglu-il-da-in-judecata-pe-erdogan-si-i-cere-un-milion-de-lire-turcesti-pentru-ca-a-facut-un-clip-in-care-este-asociat-cu-pkk-2362563

Ultimă oră

Același autor