24 C
Satu Mare
6 mai, 2024

Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple. „Va aduce o schimbare strategică”

Din articol

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple, a anunţat vineri presa de stat, la câteva zile după o primă simulare de „declanşare nucleară”.

„Caracteristicile de zbor, indicii de impact şi de concentrare” ale „proiectilului de calibru 240 de milimetri al unui lansator de rachete multiple”, fabricat în noua unitate a industriei de apărare nord-coreeană, au fost „evaluate de o manieră foarte satisfăcătoare” în timpul acestui test, a explicat agenţia oficială KCNA, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Kim Jong Un a subliniat „necesitatea (…) de a duce la bun sfârşit în acest an planul pentru producţia de muniţii, în mod calitativ”, a adăugat KCNA.

Acest lansator de rachete, echipat cu o „nouă tehnologie, va aduce o schimbare strategică în întărirea puterii de artilerie” a Coreei de Nord, a mai declarat Kim Jong Un, potrivit aceleiaşi surse.

Număr record de teste anul trecut

Marţi, KCNA a informat că liderul nord-coreean a supervizat o primă simulare de „declanşare nucleară” din Coreea de Nord, ca ripostă la exerciţii americano-sud-coreene.

După un record de teste de rachete în 2023, Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări de la începutul acestui an. Regimul nord-coreean a declarat la începutul lui aprilie că a testat o nouă rachetă hipersonică cu carburant solid şi cu rază de acţiune lungă.

Pe 19 aprilie, el a anunţat testarea unui „focos de talie mare” conceput pentru o rachetă de croazieră strategică.

Din 2006, Phenianul face obiectul unei serii de sancţiuni a ONU, care au fost înăsprite în mai multe rânduri şi care îi interzice inclusiv să dezvolte rachete balistice şi arme nucleare.

Cu toate acestea, Phenianul şi-a continuat programele militare interzise şi, în 2022, a declarat „ireversibil” statutul său de putere nucleară.

Legături strânse cu Rusia

În martie, Rusia a impus veto în Consiliul de Securitate pentru un proiect de rezoluţie ce prelungea cu un an mandatul comisiei de experţi însărcinată să supravegheze aplicarea acestor sancţiuni.

Recent, Coreea de Nord şi-a întărit legăturile cu Rusia, aliatul său tradiţional, izolat de la începutul războiului în Ucraina. Washingtonul şi Seulul acuză Phenianul că livrează arme Moscovei în schimbul unor tehnologii militare.

De asemenea, Phenianul şi-a înăsprit în mod considerabil tonul împotriva Coreei de Sud, calificată acum drept „inamicul principal”, cu care orice perspectivă de reunificare este zadarnică.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/kim-jong-un-a-supervizat-testarea-unui-lansator-de-rachete-multiple-va-aduce-o-schimbare-strategica-2773457

Ultimă oră

Același autor