Leacuri dacice şi demonstraţii de farmacie străveche sunt noile atracţii de la Muzeul din Arad. 5.000 de plante, dintre care multe medicinale, au fost adunate în cadrul expoziției, pe care oamenii o pot vizita până pe 7 mai.
Sorin Cosma, președinte Asociația culturală Tomis: Aici avem un extract de propolis, care este un propolis încălzit sub formă de soluție, și miroase puțin, pentru că este introdus hidroalcool. Se puneau câteva picături și se amesteca.
Plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Arad. Sunt leacuri pe care aceștia au fost nevoiți să le învețe pentru a trata diferite boli.
Sorin Cosma: Dacii foloseau foarte mult plantele, erau studiate de către preoți, și astrologic, pentru că întotdeauna erau legate de mișcările Lunii, de mișcările stelelor, toate plantele și acum se culeg în anumite perioade, dimineața în general.
Propolisul este o substanță cam ca și ceara, seamănă, se încălzea, se topea, și atunci se amesteca cu untura, se făcea o cantitate cam 3 la 1 din untură față de propolis, și atunci se punea pe rană.
Vizitatoare: Am văzut cum se prepară două medicamente și cum preparau dacii pe vremea lor medicamentele pentru a putea să se facă bine.
Vizitatoare: Modul de producție în trecut era mult mai mare, adică oamenii înainte de război aveau plantele pregătite, iar în timpul războiului ei produceau cremele și medicamentele în funcție de nevoile oamenilor.
Gabriela Ianchici, profesoară la Colegiul Național Preparandia, Dimitrie Țichindeal, din Arad: E foarte important să-i învățăm încă de pe acum să folosească plantele, și să le folosească într-un mod eficient. Să caute informații, să nu meargă doar așa, după ureche, ci să verifice toate sursele din care primesc informațiile despre plante.
Expoziția unde oamenii pot afla informații despre mii de plante și puterea lor vindecătoare rămâne deschisă pentru încă o lună.
Operator: Cristian Kovacs
Editor :