8.4 C
Satu Mare
28 aprilie, 2024

Lemnul, principala resursă regenerabilă a României. Casele viitorului nu vor fi din beton şi oţel

Noul Cod Silvic al României, realizat în premieră de o echipă impresionantă de experți, face tranziția către utilizarea lemnului în diferite domenii ale industriei, ca resursă a viitorului, iar ţara noastră are și tradiție în prelucrarea lemnului, și resurse, și specialiști.

În multe țări ale lumii casele viitorului sunt construite deja din lemn. Norvegia are zgârie-nori din lemn, iar Franța a folosit la reconstrucția celebrelei Catedrale Notre Dame din Paris stejari din pădurile naționale. România, țară în care lemnul este principala resursă regenerabilă, face deja pași rapizi în această direcție.

„Aceste case sunt lemnul viitorului, pentru că este foarte important ca să trăim într-o casă naturală. Am montat o casă la Satu Mare, la un domn care a gândit acea casă, doar ca și casă de vacanță. După ce am finalizat-o și a a stat primul weekend în ea, a renunțat la casa din oraş”, a spus Dorin Băideanu, constructor.

Peste tot în lume, lemnul e la baza noilor construcții. Fie că vorbim de case, cartiere, blocuri și chiar zgârie-nori, cum sunt cei din Norvegia, țară care a investit masiv în împădurire cu intenția de a extinde industriile pe bază de lemn. Utilizând lemnul în locul materialelor de construcție convenționale, cum sunt betonul și oțelul, pot fi reduse considerabil emisiile de dioxid de carbon.

„O casă făcută din lemn este mai prietenoasă cu oamenii care locuiesc în ea”

„Se spune că o casă făcută din lemn este mai călduroasă, o casă făcută din lemn este mai prietenoasă cu oamenii care locuiesc în ea și de foarte multe ori este și mai eficientă din punct de vedere energetic. Asta înseamnă că nimic nu ne oprește ca și în România să încurajăm să construim din ce în ce mai mult folosind și lemn, dacă se poate în totalitate”, a precizat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Politicile de mediu, asta înseamnă înseamnă sănătate, înseamnă o stare de bine când vezi în jurul tău verde și nu vezi asfalt și beton. Și în același timp ele sunt vitale în orașe în care deja vedem că oamenii, în special vârstnicii și copiii, sunt afectați de și de insule de căldură, dar și de poluare, care este o problemă uriașă”, a spus Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului.

România, țară care are un potențial verde enorm poate face pași rapizi în această direcție. Avem și resurse, și tradiție, și specialiști.

„De 15 ani construim case din lemn, spunem noi că cele cele mai bune pe care le putem construi și ne place ceea ce facem. Putem să spunem că 70% dintre casele noastre sunt montate în România, însă avem case montate și în Macedonia, Germania, Austria, Franța, chiar și în Italia avem cinci-șase case construite”, a mai spus Dorin Băideanu, constructor.

Lemnul este principala resursă regenerabilă a României, cu un potențial economic, social și de mediu enorm. Producția de lemn se face cu consum redus de energie, protejează biodiversitatea și contribuie la purificarea aerului. Nimic nu se pierde în lanțul de producție.

Noul Cod Silvic al României, elaborat în premieră de o echipă impresionantă de experți, face tranziția către utilizarea lemnului în diferite domenii ale industriei, ca resursă a viitorului.

Uniunea Europeană încurajează construcțiile din lemn. Multe state-membre au chiar reguli prin care este obligatorie folosirea unui procent de lemn în construcțiile publice.

Sursa: https://www.antena3.ro/emisiuni/romania-inteligenta/lemnul-resursa-regenerabila-702077.html

Ultimă oră

Același autor