20.5 C
Satu Mare
28 mai, 2023

Live Text

Tensiunile dintre grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării, cauza pentru stagnarea forțelor ruse în Bahmut, transmit britanicii

Din articol

16 persoane au fost ucise și alte zeci rănite, în urma bombardamentelor rusești asupra mai multor regiuni din Ucraina, în această săptămână, anunță autoritățile ucrainene, potrivit

. Președintele Volodimir Zelenski face un apel partenerilor și susține că armata ucraineană are nevoie de armament pentru a începe următoarea contraofensivă. Între timp, Bahmut rămâne cel mai fierbinte punct al frontului din Ucraina, spune comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, însă, după presiunea enormă a ofensivei rusești, din ultimele luni, situația a început să se stabilizeze. Tot mai mulți comandați ucraineni vorbesc despre o contraofensivă iminentă care va alunga trupele invadatoare. Președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre importanța de a ataca fiecare poziție inamică, afirmând că distrugerea acestora înseamnă salvarea vieților civililor din Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării: Tensiunile dintre Prigojin și Șoigu sunt de vină pentru stagnarea ofensivei ruse la Bahmut

ACTUALIZARE 14:30 Ministerul Apărării al Regatului Unit a transmis că atacurile Rusiei asupra orașului Bahmut stagnează „într-o mare măsură”, iar acest lucru se întâmplă și din cauza „tensiunilor dintre ministerul rus al Apărării și grupul Wagner, ambii având trupe în acest sector”, relatează

Totodată, autoritățile britanice au comunicat că armata rusă și-a mutat probabil atenția către orașul Avdiivka, din regiunea Donețk, la sud de Bahmut, și spre Kremina-Svatove din nord, „zone în care Rusia aspiră doar să-și stabilizeze prima linie”.

Acest lucru sugerează o revenire generală la un sistem operațional mai defensiv, în urma rezultatelor neconcludente ale Rusiei de a conduce o ofensivă generală din ianuarie 2023, mai susține Ministerul britanic al Apărării.

Zelenski: „Așteptăm muniție de la partenerii noștri”

ACTUALIZARE 13:55 Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv de echipamente grele și avioane de luptă, spune președintele Volodimir Zelenski, potrivit

„Nu putem să trimitem (trupele noastre) în astfel de condiții”, a declarat el pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun. „Așteptăm muniție de la partenerii noștri”, a adăugat el.

Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „nu bună” din cauza „lipsei de muniție”, deoarece forțele Moscovei trag de trei ori numărul de obuze pe care trupele ucrainene le au în fiecare zi.

16 persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești asupra opt regiuni din Ucraina

ACTUALIZARE 13:30 16 civili au fost uciși și 59 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra opt regiuni ale Ucrainei, potrivit Forțelor de Apărare ale Ucrainei, relatează

Potrivit autorităților, „119 de locații au fost bombardate cu diverse arme, inclusiv mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, sistem de rachete de apărare antiaeriană S-300, UAV-uri Lancet și rachete de croazieră Onyx”.

Borrell: Parteneriatul Chinei cu Rusia are limite

ACTUALIZARE 11:15 Parteneriatul dintre China și Rusia are limite, în ciuda retoricii conducerilor celor două state, spune șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Declarația sa se referă la „parteneriatul fără limite” anunțat de cele două țări înainte de invazia rușilor în Ucraina, anul trecut.

„Această prietenie fără limită are totuși unele limite”, a spus Borrell.

Acesta a declarat că Europa va încerca să convingă China să pună presiune pe Rusia pentru a înceta războiul din Ucraina.

„China nu a depășit nicio linie roșie din punctul nostru de vedere”.

Borell se numără printre politicienii europeni care a anunțat că va vizita China în încercarea de a convinge Beijingul să-și folosească influența asupra Moscovei pentru stabilirea păcii în Ucraina.

Alte vizite au fost anunțate de președintele Franței, Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comandantul suprem al forțelor armate ucrainene: Am stabilizat situația la Bahmut

După avansurile rușilor în Bahmut, oraș pe care încearcă fără succes să îl captureze de luni de zile, situația a început să se stabilizeze, a declarat Valerii Zalujnii, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, scrie

Pe front, „cele mai grele lupte sunt la Bahmut, dar, datorită eforturilor extraordinare ale forțelor de apărare, am reușit să stabilizăm situația”, a scris Valerii Zalujnii, pe Facebook.

Declarația sa se înscrie într-o serie de semnale pozitive ale autorităților ucrainene cu privire la apărarea orașului Bahmut, o localitate despre care analiștii militari spun că nu are o semnificație strategică importantă, dar care a căpătat o valoare simbolică imensă în ultimele luni.

Comandantul forţelor terestre ale ţării, Oleksandr Syrsky, a declarat joi că trupele ruse, care caută cu disperare o victorie de imagine, sunt „epuizate” lângă Bahmut.

Syrsky a adăugat că, deşi Rusia nu a renunţat la speranţa de a lua Bahmutul, ea îşi pierde puterea prin pierderea semnificativă de vieți omenești și de echipamente.

„Vom profita foarte curând de această oportunitate, la fel ca la Kiev, Harkov, Balakliya şi Kupiansk”, a spus comandantul făcând referire la contraofensivele ucrainene încununate cu succes în 2022.

Ministerul britanic al Apărării estima miercuri că o contraofensivă ucraineană va elibera căile de acces către oraș și va permite furnizarea de întăriri și echipamente ceea ce va zădărnici și mai mult eforturile făcute de ruși până acum.

Costurile umane ale bătăliei pentru Bahmut

Aproximativ 70.000 de oameni locuiau în Bahmut înainte de invazie. În prezent, aproximativ 10.000 de civili au mai rămas fie în oraș, fie în apropiere. Majoritatea sunt bătrâni sau persoane cu dizabilități, care nu au putut să fugă, scrie

, citând Crucea Roșie.

Civilii trăiesc în „condiții extrem de dificile”. Cei rămași chiar în orașul asediat „își petrec zilele în adăposturi, sub bombardamente intense”, a declarat Umar Khan, șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Volodimir Zelenski: „Ucraina nu va ierta decesele. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat, vineri seară, curajul soldaților ucraineni, adăugând că victimele războiului nu vor fi uitate, iar „teroriștii ruși” vor fi înfrânți.

„Fiecare poziţie a teroriştilor care este distrusă înseamnă vieți salvate pentru oamenii noștri. Mulţumesc personalului Forţelor Armate şi Serviciului de Securitate, tuturor celor care sunt implicaţi în îndeplinirea acestei misiuni. (…) Inamicul trebuie să ştie că Ucraina nu va ierta delictele împotriva poporului nostru, nu va ierta aceste decese şi toate rănile. Teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”, a spus Zelenski.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/situatia-s-a-stabilizat-la-bahmut-in-ciuda-ofensivei-trupelor-lui-putin-zelenski-teroristii-rusi-vor-fi-infranti-2294233

Ultimă oră

Același autor