16 C
Satu Mare
26 aprilie, 2024

Live Text

Kiev, atacat din nou noaptea trecută. Ucrainenii spun că au distrus toate cele 36 de drone Shahed lansate de ruși

Din articol

Administraţia militară a Kievului a anunțat joi că apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene a respins integral un nou atac „masiv” cu drone ruseşti asupra oraşului, al 12-lea în luna mai. Ucrainenii susțin că au distrus nu mai puțin de 36 de drone Shahed. La Bahmut, Prigojin a început să-și retragă mercenarii pentru refacere, urmând să predea orașul pe care susține că l-a cucerit trupelor regulate ale armatei ruse.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit

Coreea de Sud trimite muniţie Ucrainei prin SUA

ACTUALIZARE 11:41 Sute de mii de proiectile de artilerie din Coreea de Sud au fost deja expediate către Ucraina, prin Statele Unite, scrie miercuri cotidianul Wall Street Journal, citat de Reuters.

Conducerea de la Seul fusese iniţial reticentă faţă de înarmarea Ucrainei, însă – potrivit unor surse pe care ziarul nu le dezvăluie – a ajuns la un „aranjament confidenţial” cu Washingtonul pentru livrarea proiectilelor.

Jeon Ha-kyu, purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al apărării, a declarat joi că a existat un dialog cu Pentagonul despre exporturile de muniţie, însă articolul din Wall Street Journal are „părţi inexacte”. „Au fost diferite discuţii şi cereri, iar guvernul nostru va lua măsurile corespunzătoare, reexaminând în întregime, în acelaşi timp, războiul şi situaţia umanitară din Ucraina”, a adăugat el într-o informare pentru presă.

Miercuri, consilierul pentru securitate naţională Cho Tae-yong informase parlamentul că oficialităţile din Coreea de Sud vor lua o decizie după ce vor monitoriza evoluţia situaţiei, însă nu există niciun plan de a trimite Ucrainei obuze, nici direct, nici prin Polonia. El nu a dat detalii despre cooperarea cu Statele Unite.

Coreea de Sud, aliată a SUA şi mare producătoare de muniţie de artilerie, a exclus până acum trimiterea de sprijin letal în Ucraina, în ciuda presiunilor americane şi europene, invocând ca motiv legăturile economice cu Rusia şi influenţa Moscovei asupra Coreei de Nord.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters în aprilie, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a lăsat însă să se întrevadă perspectiva unei schimbări. El a arătat că pentru ţara sa ar putea fi greu să se limiteze la ajutoare umanitare şi financiare dacă Ucraina se va confrunta cu atacuri de mare amploare împotriva civililor sau cu „o situaţie pe care comunitatea internaţională nu o poate aproba”.

Departamentul Apărării SUA şi preşedinţia de la Seul nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile din Wall Street Journal. Cotidianul susţinuse că oficialii de la Seul „au ezitat” după relatările presei despre discuţiile de la sfârşitul anului trecut, însă după vizita de luna trecută a lui Yoon la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden, a avut loc un „progres”.

Rusia susţine că a arestat „sabotori” ucraineni care vizau centrale nucleare ruse

ACTUALIZARE 11:12 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că a arestat „sabotori” cu legături cu serviciile secrete ucrainene care plănuiau să perturbe funcţionarea unor centrale nucleare ruse, informează AFP.

„Un grup de sabotaj al Serviciului de informaţii externe ucrainean (…) a încercat să arunce în aer circa 30 de linii de alimentare electrică la centralele nucleare din Leningrad şi Kalinin”, în nord-vestul Rusiei, a anunţat FSB într-un comunicat.

„Conform ideii serviciilor speciale ucrainene, aceasta urma să ducă la oprirea unor reactoare nucleare, la perturbarea funcţionării normale a unor centrale nucleare şi să provoace un important prejudiciu economiei şi reputaţiei Rusiei”, potrivit aceleiaşi surse.

„Sabotorii au reuşit să arunce în aer stâlpul unei linii de înaltă tensiune şi să amplaseze mine la baza altor patru linii de înaltă tensiune la centrala nucleară Leningrad”, situată în regiunea cu acelaşi nume, la circa 30 de kilometri de oraşul Sankt-Petersburg, a detaliat FSB.

Încărcături explozive au fost de asemenea plasate lângă şapte stâlpi de linii de înaltă tensiune racordate la centrala de la Kalinin, a continuat FSB.

Doi „cetăţeni ucraineni, Aleksandr Maistruk, născut în 1978 (…), şi Eduard Usatenko, născut în 1974”, au fost arestaţi în legătură cu aceste atacuri şi riscă până la 20 de ani de închisoare, precizează comunicatul.

Un mandat de căutare a fost emis pe numele unui al treilea bărbat, Iuri Kişciak, un ruso-ucrainean născut în 1963, potrivit aceleiaşi surse.

„Doi complici ruşi ai sabotorilor au fost identificaţi şi arestaţi”, potrivit FSB, care îi acuză că au furnizat mijloace de comunicare şi vehicule cu plăcuţe de înmatriculare false.

Serviciile speciale ruse au confiscat de asemenea de la „sabotori” 36,5 kg de explozibil şi circa 60 de detonatoare, potrivit comunicatului.

A fost declanşată o anchetă pentru „sabotaj” şi „trafic de explozivi”.

La începutul lui mai, cu câteva zile înainte de festivităţile prilejuite de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, Rusia a fost zguduită de o serie de atentate şi se sabotaje, printre care deraierea a două trenuri de marfă şi un incendiu într-un depozit petrolier cauzat de un atac cu dronă.

Autorităţile ruse au anunţat de asemenea la începutul lui mai că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în regiunea Leningrad, fără a furniza detalii la momentul faptelor.

Mercenarii Wagner încep să se retragă din Bahmut

ACTUALIZARE 10:46 Grupul Wagner a început să-și retragă mercenarii din Bahmut, a anunțat joi șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, potrivit Guardian, care citează Reuters.

„Ne retragem unităţile din Bahmut. De astăzi, 25 mai, la ora cinci dimineaţa până în 1 iunie, majoritatea unităţilor vor îşi vor restabili bazele în tabere din spate. Predăm poziţiile armatei”, a spus el într-un mesaj video difuzat pe Telegram de biroul său de presă.

pentru refacere și că va preda orașul pe care suține că l-a cucerit trupelor regulate ale armatei ruse până la 1 iunie.

„Dacă Wagner nu poate preda pozițiile pentru că armata rusă nu este pregătită să le preia, asta înseamnă că grupul Wagner a ajuns la un nivel mai ridicat decât armata Rusiei. Dacă armata nu poate prelua (controlul bahmutului – n.r.), persoanele responsabile trebuie să se împuște singure”, a arătat Prigojin.

Zelenski: Rusia continuă să terorizeze Ucraina

ACTUALIZARE 10:46 Rusia „continuă să terorizeze Ucraina” cu atacurile sale nocturne, a acuzat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţând totodată distrugerea a 36 de drone ruse în timpul nopţii, informează AFP.

Moscova „continuă să terorizeze Ucraina” şi a lansat 36 de drone, a declarat Zelenski pe Telegram. „Niciuna dintre ele nu şi-a atins ţinta”, a dat el asigurări, mulţumind apărării antiaeriene a ţării.

Forţele Ariene ucrainene au anunţat la rândul lor că dronele de fabricaţie iraniană şi de tip Shahed 136/131 au fost lansate dinspre nord şi sud.

„Fără îndoială, inamicul viza infrastructuri esenţiale şi situri militare în sudul ţării”, au informat Forţele Aeriene ale Ucrainei pe Telegram.

De la începutul lui mai, Rusia şi-a intensificat atacurile nocturne cu rachete şi drone împotriva Ucrainei.

Ea a folosit de două ori rachete hipersonice Kinjal, mai greu de interceptat. Kievul a declarat că le-a doborât cu ajutorul sistemului american de apărare aeriană Patriot, o premieră de la declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022.

Serviciile speciale ucrainene vor să-l elimine pe Putin

Serviciile speciale ucrainene

care au dat ordine să ucidă ucraineni și care sunt responsabili pentru numeroasele victime ale războiului, a declarat Vadim Skibitsky în interviul pentru publicația germană.

Întrebat cine se află în capul listei, Skibitsky a răspuns: „Putin, pentru că el coordonează și decide ce se întâmplă”.

La altă întrebare cu același conținut, „Încercați s-l asasinați pe Putin?”, adjunctul direcției de informații militare a spus: „El a văzut că ne apropiem din ce în ce mai mult, dar poate îi este teamă și că poate fi ucis de oamenii săi”.

Atac cu drone asupra Kievului, respins noaptea trecută

Rusia „a atacat din nou Kievul pe calea aerului”, a scris pe Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhi Popko, adăugând că alerta aeriană asupra oraşului a durat mai mult de trei ore.

„Potrivit informaţiilor preliminare”, în acest atac „masiv” au acţionat drone de tip Shahed, a spus el.

„Îngerii păzitori ai Ucrainei nu i-au dat nicio şansă agresorului. Toate ţintele aeriene zburând spre Kiev au fost distruse de apărarea noastră aeriană”, şi-a exprimat el mulţumirea.

Precedentul atac aerian asupra oraşului a avut loc în urmă cu patru zile, a declarat Serhi Popko, care a numărat 12 ofensive asupra capitalei în luna mai.

În cursul nopţii, alerte aeriene au fost declanşate şi în alte localităţi, printre care la Harkov (est) şi Cernăuţi (vest), au informat autorităţile.

Cum au fost masacrați recruții ucraineni fără experiență de „zidul de carne Wagner”

Trupele ucrainene, în special cele alcătuite din recruți,

în bătălia de la Bahmut, devenită, în ultima perioadă, epicentrul luptelor dintre forțele Kievului și Moscovei, în războiul din Ucraina.

Un amplu reportaj publicat de New Yorker documentează experiențele trăite de militarii unui batalion ucrainean de infanterie, în ultimele luni ale bătăliei, când respectiva unitate a fost aproape anihilată în luptele cu mercenarii Wagner.

Orașul Bahmut a fost în cele din urmă cucerit de trupele ruse zilele trecute.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/kiev-atacat-din-nou-noaptea-trecuta-ucrainenii-spun-ca-au-distrus-toate-cele-36-de-drone-shahed-lansate-de-rusi-2361419

Ultimă oră

Același autor