Din articol
Marina ucraineană a refuzat să confirme că a existat „furie”, „surpriză” sau „panică” în rândul administrației fostului președinte american Joe Biden după ce Ucraina a scufundat Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie 2022.
Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat că „nu poate confirma în niciun fel această informație”, insistând că au existat factori multipli, alții decât serviciile secrete americane, care au jucat un rol în una dintre cele mai importante victorii timpurii ale Kievului în războiul la scară largă, informează
„În acel moment – era începutul unei invazii la scară largă – de fapt, situația era destul de dinamică și depindea de mulți vectori, de multe decizii, atât pe uscat, cât și pe mare”, a declarat el la televiziunea națională.
Moskva s-a scufundat la 14 aprilie 2022, după ce a fost lovită de două rachete anti-navă ucrainene R-360 Neptune, ceea ce a dus la pierderea totală a navei de 750 de milioane de dolari și la un număr necunoscut de victime din echipajul său de 500 de persoane.
Prima navă amiral rusă scufundată de la războiul ruso-japonez
Rusia a încercat să ascundă soarta acestora și să minimalizeze importanța navei.
Asta nu ar fi atât de ușor. Moskva a fost prima navă amiral rusă scufundată de la războiul ruso-japonez din 1904-1905. A jucat un rol-cheie în asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei la începutul invaziei din 2022 și a contribuit la acoperirea aeriană a altor nave rusești din Marea Neagră și la capturarea Insulei Șerpilor.
Potrivit New York Times, ofițerii navali americani și ucraineni se aflau într-o convorbire de schimb de informații când primii au observat nava pe ecranele radar.
„O, Doamne. Mulțumesc mult. Bye”, ar fi răspuns ucrainenii.
Potrivit New York Times, SUA ar fi fost luate prin surprindere de atac, deoarece Ucraina nu își anunțase în prealabil planurile de atac și nici nu era la curent cu faptul că Ucraina deținea tipul de armament capabil să scufunde o navă de război.
De asemenea, administrația Biden nu a dorit ca Ucraina să atace „un simbol puternic al puterii ruse”, subliniind echilibrul delicat pe care Washingtonul l-a menținut de la începutul războiului – înarmarea Kievului, încercând în același timp să evite o confruntare mai amplă cu Moscova.
Scufundarea a marcat o victorie ucraineană majoră în războiul la scară largă și a dat o lovitură majoră flotei ruse din Marea Neagră.
Este celebru faptul că a fost aceeași navă care, cu câteva săptămâni înainte, a ordonat pușcașilor marini ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea, doar pentru a primi răspunsul lor acum iconic: „Navă de război rusă, du-te dracului”.
Fraza a fost imortalizată în cultura ucraineană într-o multitudine de moduri, inclusiv prin emiterea unei serii speciale de timbre.
Editor :