Un satelit unic în lume, care poate
vedea prin nori
pentru a evalua modul în care pădurile tropicale ale lumii protejează planeta de schimbările climatice, a fost lansat cu succes de la stația Kourou, a Agenției Spațiale Europene (ESA), aflată în Guiana Franceză, anunță
. Satelitul de 1,2 tone folosește o abordare asemănătoare cu cea utilizată într-o scanare CT, pentru a construi o imagine a cantității de material lemnos prezent, utilizat ca indicator pentru cantitatea de dioxid de carbon stocată, care încălzește planeta, arată cercetătorii.
Ne dorim cu adevărat să
aceste păduri. De fapt, ne putem uita în interior
, a declarat, după lansare, profesorul John Remedios, directorul Centrului Național pentru Observarea Pământului, care a propus ideea către ESA.
El a spus că ar fi o realizare majoră „să știm, de fapt, pentru prima dată, cu mare precizie cât de mult material lemnos se află, de fapt, în Amazon, Congo, Indonezia”.
Satelitul va avea o antenă uriașă, cu diametrul de 12 m, care se va extinde spre exterior atunci când procesul de lansare va fi complet finalizat.
Satelitul Biomass, al Agenției Spațiale Europene, va „cântări”, așadar, pădurile Pământului, dezvăluind cantitatea de carbon care încălzește planeta, stocată în copaci și, prin urmare, ținută departe de atmosferă.
Până acum, cantitatea de carbon stocată de cele 1,5 trilioane de copaci din pădurile tropicale ale planetei a fost imposibil de calculat.
Condus de grupul aerospațial european Airbus, proiectul are ca scop să ajute oamenii de știință să modeleze mai precis schimbările climatice și să urmărească ratele de defrișare.
Antena satelitului va utiliza un radar cu o lungime de undă foarte mare, permițându-i să vadă mai adânc în
și să dezvăluie ramuri și trunchiuri ascunse de coronament.
„Majoritatea radarelor pe care le avem astăzi în spațiu captează imagini minunate ale aisbergurilor, dar atunci când aruncă o privire asupra pădurilor văd vârfurile copacilor, crenguțele mici, frunzele mici, nu pătrund în interior”, a explicat Ralph Cordey, șeful departamentului de geostiințe de la Airbus. „Dar ceea ce am descoperit a fost că, folosind o lungime de undă radar mult mai mare, am putut vedea până în adâncul pădurilor”, a spus el.
„Înțelegerea noastră actuală este foarte lacunară, deoarece este foarte, foarte dificil de măsurat”, a spus el. „În esență, este vorba despre încercarea de a cântări cantitatea de carbon stocată în un trilion și jumătate de copaci, aflată la tropice”.
„Sateliții sunt într-adevăr singura modalitate de a face acest lucru în mod consecvent”.
Măsurătorile la sol vor continua să aibă loc și după lansarea satelitului, pentru a verifica datele pe care acesta le trimite înapoi.
În ciuda anilor de testare, lansarea a fost o provocare.
„Anumite elemente ale satelitului sunt de mari dimensiuni, inclusiv antena de 12 metri, care poate fi desfășurată. Este un pic ca și cum ai desfășura o umbrelă în spațiu, doar că una foarte mare, așa că vom căuta ca acest lucru să se întâmple fără probleme”, a declarat Dr. Cordey.
Echipa speră să producă primele hărți în termen de șase luni și va continua apoi să adune date pentru următorii cinci ani.
Aceste hărți anuale vor arăta nu numai cât carbon este stocat, ci și cât de mult se pierde prin despădurire.
Editor :