20 C
Satu Mare
4 mai, 2024

„O premieră mondială”. Turiștii care stau doar o zi în Veneția sunt obligați să plătească o taxă. Cât vor scoate din buzunar

Din articol

O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în oraş. Prin această premieră mondială, oraşul speră să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiştii de o zi să plătească cinci euro pentru a se plimba pe faimoasele sale canale, transmite News.ro.

„Scopul este de a găsi un echilibru între turism şi oraş şi locuitorii săi (…) Trebuie să reducem impactul turiştilor de o zi în anumite zile. La anumite date, acesta este prea mare şi acest lucru creează stres pentru oraş”, a explicat deputatul pentru turism Simone Venturini într-un interviu acordat AFP.

În faţa elegantei staţii Santa Lucia, principalul punct de intrare în oraş, a fost amenajat un ghişeu de bilete pentru a-i ajuta pe turişti fără acest nou permis sub forma unui cod QR, disponibil şi online.

Veneţia devine astfel primul oraş turistic din lume care percepe o taxă de intrare, asemenea unui parc de distracţii, într-un moment în care mişcările anti-turistice se înmulţesc, în special în Spania, determinând autorităţile să ia măsuri pentru a reconcilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial.

Rămâne de văzut dacă, în ciuda preţului său modest şi a absenţei unui plafon pentru numărul de vizitatori, Veneţia va reuşi să îşi facă pariul.

Ashish Thakkar, un turist de origine indiană care locuieşte în Florida, este sceptic: „Dacă vin din străinătate, nu mă deranjează să plătesc 5 euro (…) Nu cred că va fi o mare diferenţă”.

Pentru adjunctul ministrului Turismului, ideea este „mai ales de a descuraja turismul local al locuitorilor din regiunea Veneto, care pot vizita Veneţia oricând doresc”.

Primarul Luigi Brugnaro a recunoscut la începutul lunii aprilie că „este vorba de un experiment”

Primarul Luigi Brugnaro însuşi a recunoscut la începutul lunii aprilie că „este vorba de un experiment”, care va fi urmat cu siguranţă de alte oraşe turistice importante din întreaga lume.

Municipalitatea sa, una dintre cele mai vizitate din lume, a interzis deja accesul navelor de croazieră gigantice în centrul său istoric, iar pasagerii vor trebui, de asemenea, să îşi prezinte legitimaţiile.

În plin sezon, 100.000 de turişti dorm în Veneţia, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici. În comparaţie cu cei aproximativ 50.000 de locuitori ai centrului oraşului, care se micşorează în mod constant.

În acest stadiu, experimentul rămâne însă foarte limitat: pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care începe aşadar joi, zi de sărbătoare în Italia, şi se aplică aproape în fiecare weekend din mai până în iulie.

Noua taxă este destinată exclusiv turiştilor care intră zilnic în oraşul vechi între orele 08:30 şi 16:00, ora locală. Aceştia vor trebui să îşi descarce codul QR de pe site-ul dedicat (

), care este disponibil în limbile engleză, spaniolă, franceză şi germană, precum şi în italiană.

O amendă cuprinsă între 50 şi 300 de euro a fost stabilită pentru a-i pedepsi pe turiştii care încearcă să scape prin plasă, deşi autorităţile locale au declarat că intenţionează să recurgă mai degrabă la persuasiune decât la represiune.

Turiştii care rămân cel puţin o noapte nu vor fi afectaţi şi vor primi gratuit un cod QR pentru cazarea lor. În plus, există numeroase scutiri, în special pentru persoanele sub 14 ani şi pentru studenţi.

Veneţia, renumită în întreaga lume pentru monumentele, operele de artă, podurile şi canalele sale, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987.

Cu toate acestea, în septembrie, oraşul a scăpat la limită de a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial în pericol de către UNESCO, ai cărei experţi au considerat că această bijuterie este ameninţată de turismul excesiv şi de încălzirea globală, din cauza măsurilor „insuficiente” luate de Italia pentru a combate deteriorarea sitului.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/o-premiera-mondiala-turistii-care-stau-doar-o-zi-in-venetia-sunt-obligati-sa-plateasca-o-taxa-cat-vor-scoate-din-buzunar-2772007

Ultimă oră

Același autor