13.9 C
Satu Mare
18 aprilie, 2025

(P) Mutarea la casă, fără bătăi de cap: mini-ghid pentru un start bun

Din articol

Să te muţi la casă poate deveni mai mult decât un vis îndepărtat. Cu creativitate şi gândire strategică, poţi să transformi mutatul la casă în realitate, pas cu pas, în funcţie de veniturile şi obiectivele tale. Desigur, va trebui probabil să faci compromisuri, dar şi să sacrifici timp pentru a face totul ca la carte.

Dacă vrei te muţi la casă şi să porneşti cu dreptul în această aventură, iată de ce trebuie să ţii cont:

Porneşte cu paşi mici

Nu privi construcţia unei case ca pe o călătorie din punctul A în B, ci mai degrabă ca pe un proiect alcătuit din multe etape. Ca să faci primul pas în această călătorie nu trebuie neapărat să ai zeci de mii de euro strânşi sau să faci un credit de sute de mii de euro. Poţi porni cu paşi mici, cum ar fi achiziţionarea unui teren sau a unei case vechi. Mai apoi, în timp, te poţi ocupa de restul etapelor proiectului, în funcţie de timpul de care dispui şi de resursele financiare pe care le ai la dispoziţie.

De asemenea, mai ai şi varianta de a face mici paşi în această direcţie şi fără să cheltui bani. Începe prin a căuta zonele unde ţi-ai dori casă. Mai apoi, mergi să vizionezi terenuri, case sau proiecte asemănătoare în zona respectivă, ca să descoperi exact ce ţi-ar plăcea.

Discută cu alţi proprietari

Ca să îţi faci mai uşor o idee legată de ce anume presupune să îţi construieşti o casă sau să te muţi la casă, vorbeşte cu persoane care au trecut deja prin această experienţă. Poţi să ceri sfatul altor proprietari de casă, fie că sunt colegi, fie că sunt vecini, prieteni sau rude. Aceştia îţi pot oferi informaţii preţioase legate de procesul prin care vei trece şi ai ocazia să înveţi lucruri noi de la ei.

De asemenea, mai poţi cere sfatul şi pe forumuri dedicate, însă în acest caz va fi nevoie să filtrezi cu atenţie informaţia pe care o primeşti.

Află ce variante ai

Casele se pot realiza din materiale diverse, în moduri diverse, de aceea e bine să te pui la curent cu opţiunile pe care le ai. Poţi alege casă pe structura uşoară, casă din cărămidă, casă din BCA sau din lemn. De asemenea, poţi alege să lucrezi cu o echipă de muncitori de la început până la sfârşit sau să contractezi firme diferite în funcţie de etapele proiectului. Chiar ai o paletă generoasă de variante când pui la cale planul unei case, aşa că e bine să alegi informat.

Caută o zonă potrivită

Locul în care vei trăi va avea un impact major asupra ta şi a familiei tale, ceea ce înseamnă că trebuie să alegi cu atenţie zona unde îţi vei construi sau cumpăra casa. Vizitează cât mai multe zone, vorbeşte cu vecinii, cere părerea agenţilor imobiliari şi încearcă să te plimbi cât mai mult pe jos. E mai uşor să descoperi zona în care urmează să locuieşti când te plimbi pe jos, la pas.

Trebuie să ştii că un lucru pe care nu îl vei mai putea schimba la casa în care te muţi este zona în care aceasta se află. Poţi schimba finisajele, mobilierul, poate şi compartimentarea uneori, însă nu poţi muta casa. De aceea, acest lucru este esenţial în alegerea proprietății.

Pune confortul pe primul loc

Fie că alegi să construieşti o casă de la zero, fie că alegi să cumperi una, încearcă să pui mereu confortul pe primul loc şi să nu faci compromisuri prea mari. Gândeşte-te chiar şi la cele mai mici detalii, precum compartimentarea camerelor sau instalarea aerului condiţionat. Spre exemplu, confortul pe timpul verii este asigurat

condiţionat, indiferent de tipul de casă. Pentru casele cu suprafeţe mari un aer condiţionat

, în timp ce pentru cele de dimensiuni medii sau mici un aer condiţionat de 12000 sau 18000 BTU va fi suficient.

Asigură-te că pui pe hârtie detaliile şi aspectele care contează pentru tine,

aerului condiţionat şi până la împărţirea curţii sau izolarea mansardei.

Bineînţeles, e important şi să ştii unde poţi face compromisuri şi ce lucruri nu contează atât de mult pentru tine şi familia ta. Spre exemplu, unele persoane ar prefera o casă mai mare şi o curte mai mică, în timp ce pentru altele priorităţile sunt fix invers.

Să te muţi la casă nu trebuie să rămână un vis îndepărtat. Ca să pui la cale o strategie potrivită pentru tine, începe întotdeauna cu paşi mici şi cu alegerea zonei potrivite nevoilor tale. Mai apoi, decide asupra căror lucruri poţi face compromisuri şi sfătuieşte-te şi cu alţi proprietari de case. Ia-n considerare mai multe variante şi acţionează cu răbdare, astfel încât să iei mereu cele mai înţelepte decizii.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/p-mutarea-la-casa-fara-batai-de-cap-mini-ghid-pentru-un-start-bun-3195485

Ultimă oră

Același autor