În plin proces de angajare pentru sezonul estival, patronii din industria HoReCa au redus numărul de posturi disponibile. Astfel, timpul de așteptare pentru preluarea comenzii și livrarea acesteia la masă poate ajunge să fie de două ori mai mare atunci când restaurantul atinge capacitatea maximă.
Numărul turiștilor din România a crescut cu aproape 14%, însă patronii din industria HoReCa au scos anul acesta cu 12% mai puține locuri de muncă pentru sezonieri, cu toate că aceștia susțin că salariile au rămas neschimbate.
În restaurante, cel mai bine câștigă bucătarii, iar salariile încep de la 4.000 de lei. În industria hotelieră, pentru manageri salariile încep de la 6.000 de lei.
Cu toate acestea, în cazul personalului auxiliar, respectiv ospătari, cameriste, ajutoare de bucătari sau spălători de vase, salariile încep de la minimul pe economie, însă patronii susțin că în aceste cazuri, veniturile cresc în funcție de bacșișul primit de la clienți.
În contextul în care turismul din țara noastră este într-o continuă dezvoltare, însă personalul de la restaurante scade de la un an la altul, timpul de așteptare pentru preluarea comenzii, procesarea acesteia până în momentul în care este adusă la masă la restaurant, poate ajunge în momentul în care un restaurant este la capacitate maximă, chiar și de două ori mai mare.
Editor :