Din articol
Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că cifrele slabe în privinţa economiei SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, sunt o „moştenire” de la predecesorul său, Joe Biden. El neagă că tarifele pe care le-a introdus administraţia sa ar avea ceva de-a face cu această stare de fapt și le cere americanilor să aibă răbdare.
Miliardarul republican, care a promis că va face Statele Unite mai bogate, s-a confruntat miercuri cu cifre care arată o scădere a PIB-ului ţării în primul trimestru, în timp ce economia americană era încă în plină expansiune la sfârşitul anului 2024. De altfel, din 2022, când lumea nu îşi revenise încă din pandemie, nu s-a mai înregistrat un trimestru atât de slab în economia americană, notează CNN, potrivit News.ro.
PIB-ul, care măsoară crearea de bogăţie naţională, a scăzut în primele trei luni ale anului 2025, care coincide în mare parte cu începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a cărui politică vamală a provocat o undă de şoc în întreaga lume şi chiar în propria sa ţară.
Pe bază anuală, PIB-ul SUA
în primul trimestru din 2025, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul Comerţului. Este un declin de 0,1% faţă de trimestrul precedent.
Acest rezultat este mult sub aşteptările majorităţii analiştilor, care anticipau totuşi o încetinire serioasă (+0,4%) pentru prima economie a lumii.
„Ţara noastră va decola economic, dar mai întâi trebuie să scăpăm de relicvele lui Joe Biden”, a reacţionat preşedintele Donald Trump pe platforma sa Truth Social.
„Va dura ceva timp, nu are nimic de-a face cu tarifele, doar că ne-a lăsat cu statistici proaste”, a adăugat şeful statului, îndemnându-şi concetăţenii să „aibă răbdare”.
Piețele reacționează
Pieţele financiare au încasat cea mai mare parte a loviturii de la Washington. Bursele europene s-au scufundat în roşu după publicarea PIB-ului american. Şi Wall Street a deschis în scădere puternică.
Scăderea PIB-ului în primul trimestru se datorează în mare parte unei reguli aritmetice prin care importurile sunt scăzute în calcul. Or, achiziţiile externe au crescut la începutul anului, ceea ce, în opinia experţilor, este rezultatul dorinţei companiilor de a devansa impunerea de noi tarife şi de a profita de condiţiile care erau înainte de remodelarea cu forcepsul a economiei de către Donald Trump.
„Scăderea PIB în primul trimestru reflectă în primul rând o creştere a importurilor (…), precum şi o scădere a cheltuielilor guvernului federal”, subliniază raportul oficial.
Administraţia Trump a demarat, de asemenea, reduceri profunde ale cheltuielilor publice.
Anterior, economia americană părea să fie într-o direcţie bună, cu o creştere de 2,4% în ultimul trimestru din 2024 (la o rată anuală), ocuparea deplină a forţei de muncă şi inflaţia pe punctul de a fi ţinută sub control.
Nu se mai fac angajări
Potrivit unui alt comunicat publicat miercuri dimineaţă, crearea de locuri de muncă în sectorul privat din SUA a încetinit brusc în aprilie, situându-se sub aşteptări.
Un alt indicator este aşteptat în cursul dimineţii în Statele Unite, PCE, un indice care serveşte atât ca indicator al inflaţiei, cât şi al consumului.
Aceste date sunt publicate în timp ce ocupantul Casei Albe a sărbătorit, marţi, primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său, care a început pe 20 ianuarie.
„De obicei, cred că impactul preşedinţilor asupra performanţelor economice este supraestimat, în special în primele 100 de zile de mandat”, a declarat pentru AFP Tara Sinclair, profesor de economie la Universitatea George Washington, înainte de publicarea cifrelor referitoare la PIB.
„Dar de data aceasta”, a adăugat ea, „este diferit, deoarece saltul importurilor este rezultatul direct al unei strategii a cumpărătorilor de a evita tarifele preşedintelui”.
Începând cu luna aprilie, executivul a majorat considerabil taxele vamale pentru produsele străine şi a impus taxe mai mult decât duble pentru China. Beijingul a ripostat cu noi taxe vamale, punând frână exporturilor americane, care au fost, totodată, vizate şi de apeluri la boicot.
Un efect de bulgăre de zăpadă devastator nu poate fi exclus: consumatori care îşi revizuiesc priorităţile, distribuitori cu mai puţine lucruri de vândut, transportatori lipsiţi de bunuri de livrat, planuri de concediere etc.
„Chiar şi guvernul recunoaşte că va fi dureros pe termen scurt, iar întrebarea pe care ne-o punem acum este: Va merita pentru cetăţenii americani?” – spune Tara Sinclair.
În opinia sa, politica vamală, care ar trebui să favorizeze industria naţională, este în prezent prea imprevizibilă pentru a încuraja companiile să dezvolte produse „fabricate în SUA”.
„Riscul este că nu vom produce mai mult în Statele Unite şi, în acelaşi timp, vom pierde capacitatea de a cumpăra ieftin din străinătate”, a punctat Sinclair.
Editor :