16.1 C
Satu Mare
30 aprilie, 2024

Ploaie artificială sau schimbare climatică? Întrebări după inundațiile record din Dubai, Emiratele Arabe neagă o însămânțare a norilor

Dubai, cunoscut pentru clima sa aridă și pentru temperaturile caniculare, a fost lovit marți de ploi torenţiale care au dus la inundații de amploare. Ploaia neobișnuită nu numai că a blocat orașul, dar a stârnit și îngrijorări cu privire la influența crescândă a schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme din zonă. Pe de altă parte, un meteorolog a spus pentru

, că ploile de marți au fost provocate parțial de o acțiune de însămânțare a norilor în Emiratele Arabe Unite. Centrul Național de Meteorologie (NCM) a negat această susținere

cât într-un an în cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite. Aeroportul Internațional din Dubai a fost temporar închis și zeci de curse au fost anulate sau redirecționate, după ce ploile torențiale au transformat pista într-un lac. Pe autostrăzi, șoferii fie au rămas blocați în mașini, fie le-au abandonat, în timp ce la metrou apa le-a ajuns oamenilor până la glezne.

Imagini distribuite online au arătat pistele Aeroportului Internațional Dubai – recent desemnat al doilea cel mai aglomerat din lume – sub apă, în timp ce avioanele arătau mai degrabă ca niște bărci care încercau să se miște pe aeroportul inundat. Operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) au fost suspendate marţi timp de 25 de minute. Martorii au descris inundațiile ca fiind de proporții biblice, după ploile echivalente celor care ar căzut într-un an și jumătate.

Ploaia a fost atât de puternică și de rapidă, încât unii șoferi au fost forțați să-și abandoneze vehiculele în timp ce drumurile s-au transformat în râuri. Videoclipuri postate pe rețele sociale au arătat un mall inundat și case cu parterul plin de apă.

Dubai – ca și restul Emiratelor Arabe Unite – are un climat cald și uscat. Ca atare, ploile sunt rare și infrastructura nu poate face față fenomenelor meteo extreme care vor deveni mai frecvente din cauza acțiunilor umane. Ploaia care a afectat Dubai este asociată cu un front de precipitații care traversează Peninsula Arabică și se deplasează prin Golful Oman. Același sistem aduce, de asemenea, vreme neobișnuit de umedă în Oman și în sud-estul Iranului.

Mai multe țări din Golful Persic sunt în alertă de inundații, inclusiv Kuweit, Arabia Saudită și Qatar. Școlile din Oman și Emiratele Arabe au fost închise, iar cursurile au loc de la distanță. Asta în timp ce oamenii, inclusiv angajații din instituțiile guvernamentale, au primit ordin să lucreze de acasă.

Ahmed Habib, un specialist în meteorologie, a declarat pentru Blomberg, că ploile de marți au provenit parțial din însămânțarea norilor. Habib a declarat ulterior pentru

că șase piloți au zburat în misiuni ca parte a protocolului obișnuit, dar nu au însămânțat niciun nor. CNBC nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Însămânțarea norilor este o procedură folosită pentru a crește nivelul precipitațiilor în Emiratele Arabe Unite, pentru a se rezolva criza de apă. Misiunile de însămânțare au fost introduse în anii 1990, iar acum se realizează anual peste 1.000 de ore de însămânțare a norilor.

Centrul Național de Meteorologie (NCM), grupul de lucru guvernamental responsabil cu misiunile de însămânțare a norilor din Emiratele Arabe Unite, a negat rapoartele conform cărora ar fi recurs la această tehnică în perioada premergătoare furtunilor puternice în toată țara.

Organizația a declarat pentru CNBC că nu avut operațiuni de însămânțare înainte sau în timpul furtunii care a lovit Emiratele Arabe Unite marți.

Omar AlYazeedi, director general adjunct al NCM, a declarat că instituția „nu a desfășurat nicio operațiune de însămânțare în timpul acestui eveniment”. El a adăugat: „Unul dintre principiile de bază ale însămânțării norilor este că trebuie țintiți norii în stadiul incipient înainte de ploi, iar dacă e o situație de furtună puternică, atunci este prea târziu pentru a efectua orice operațiune de însămânțare.”

NCM a precizat că nu a vizat niciun nor în acea perioadă și că a fost vorba de precipitații naturale, nu cauzate artificial.

Omar AlYazeedi a adăugat: „Luăm foarte în serios siguranța oamenilor, piloților și aeronavelor noastre. NCM nu efectuează operațiuni de însămânțare a norilor în timpul evenimentelor meteorologice extreme.”

În ultimii ani, precipitațiile din statul din Golf au înregistrat un nivel crescut, iar acest nivel este de așteptat să crească cu 15-30% în următorii ani, potrivit unui raport al revistei de știință

Autoritatea națională de gestionare a crizelor și dezastrelor din cadrul guvernului Emiratelor Arabe Unite a emis avertismente pe

înainte de condițiile meteorologice instabile și a îndemnat oamenii să stea acasă și să respecte regulile de siguranță.

Infrastructura și clădirile din Emiratele Arabe Unite sunt proiectate pentru a rezista tiparelor meteorologice tipice regiunii, cum ar fi precipitațiile minime.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ploaie-artificiala-sau-schimbare-climatica-intrebari-dupa-inundatiile-record-din-dubai-emiratele-arabe-neaga-o-insamantare-a-norilor-2763563

Ultimă oră

Același autor