16 C
Satu Mare
29 martie, 2024

Primul val de PRAF SAHARIAN din acest an, detectat deasupra Europei. Când ajunge în România

Publicat: 22/02/2023, 17:29

Primul val de praf saharian din acest an a fost detectat deasupra Europei, particulele ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est chiar în următoarele zile, a anunțat Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din UE, citat de DPA.

Specialiștii precizează că o cantitate importantă de praf din Sahara ar putea să ajungă în estul şi în centrul Eupopei în următoarele zile, iar prezența particulelor ar putea afecta sănătatea umană, dar și sectorul energetic.

Praful provine din Africa de Nord

Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus,

provine din Africa de Nord și a ajuns deja în Peninsula Iberică. Particulele se îndreaptă spre Franţa, relatează Agerpres.

”Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania”, a declarat Mark Parrington, unul dintre cercetătorii programului Copernicus.

Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus. Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Marius Tucă Show –

15 Mar, 22:31

Știri –

15 Mar, 22:24

Știri politice –

Ultima oră

15 Mar, 22:12

Actualitate –

15 Mar, 21:48

15 Mar, 21:30

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/primul-val-de-praf-saharian-din-acest-an-detectat-deasupra-europei-cand-ajunge-in-romania-19931292

Ultimă oră

Același autor