16 C
Satu Mare
28 martie, 2024

Putin, un nou ajutor din Ungaria. Budapesta a blocat o declaraţie comună a UE cu privire la mandatul de arestare pe numele preşedintelui rus

Ungaria a blocat statele membre ale Uniunii Europene să emită o declaraţie comună cu privire la mandatul de arestare internaţional împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Bloomberg.

Ungaria a blocat o declaraţie comună a UE cu privire la mandatul de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin

Veto-ul Budapestei a însemnat că şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a publicat în schimb o declaraţie în nume propriu „luând act” de decizia Curţii Penale Internaţionale.

„UE consideră că decizia Curţii Penale Internaţionale de Justiţie este un început al procesului de responsabilizare şi de tragere la răspundere a liderilor ruşi pentru crimele şi atrocităţile pe care le ordonă, le permit sau le comit în Ucraina”, a afirmat Borrell în declaraţia publicată duminică seara. Miniştrii de justiţie din UE au emis luni propria declaraţie de susţinere a deciziei CPI, pe care Ungaria nu a semnat-o.

CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Putin şi al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupuse crime de război legate de răpirea de copii din Ucraina. Oficialii de la Kiev investighează peste 16.000 de cazuri suspecte de deportare forţată a minorilor, a declarat săptămâna trecută preşedintele ucrainean Zelenski.

Mandatele sunt deocamdată mai mult simbolice, iar Moscova a respins această măsură.

Luni, 26 de miniştri ai justiţiei din UE au emis o declaraţie de susţinere a investigaţiei CPI, pe care Ungaria nu a semnat-o.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

ieri, 23:16

ieri, 21:32

ieri, 18:34

ieri, 17:36

ieri, 21:46

ieri, 18:44

ieri, 18:43

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/putin-un-nou-ajutor-din-ungaria-budapesta-a-blocat-o-declaratie-comuna-a-ue-cu-privire-la-mandatul-de-arestare-pe-numele-presedintelui-rus-21713819

Ultimă oră

Același autor