Din articol
Leul, moneda națională a României, este în pericol. Investitorii sunt extrem de îngrijorați de perspectiva ca la Palatul Cotroceni să ajungă un izolaționist, așa că vor să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele. Pentru prima oară în istorie, Banca Națională a anunțat că un euro a sărit 5 lei. Afectați sunt cei care au credite în valută, dar și cei care vor să-și cumpere o casă sau au chiria legată de moneda europeană. Incertitudinea politică lovește și în cei cu au rate în lei. Indicele Robor a crescut și a sărit de 6%.
Leul s-a depreciat după primul tur al alegerilor prezidențiale cu 1,2%. Banca Națională a anunțat că un euro valorează astăzi 5 lei și 4 bani. Este pentru prima oară când se depășește pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Oficialii Băncii Naționale recunosc presiunea mare pe curs, venită de la scăderea intrărilor de valută și creșterea ieșirilor de capital. Potrivit unor informații Digi24, ieri BNR ar fi cheltuit 1,5-2 miliarde de euro pentru a ține cursul în frâu. Oficialii de la BNR nu confirmă intervenția și nici suma cheltuită și spun că efectele economice ale deprecierii monedei naționale nu sunt mari.
Un leu mai slab aduce scumpiri și rate mai mari la credite
Cert este că deprecierea leului lovește în toți românii. Vom plăti mai mult la abonamentele la cablu, telefon, Netflix. Cei care plătesc chiria în euro, de exemplu, vor scoate mai mulți bani din buzunar. O chirie de 400 de euro s-a scumpit de vineri și până azi cu 24 de lei.
Cu un leu mai slab le va fi mai greu românilor să cumpere o casă dacă vânzătorul cere prețul în euro, iar venitul lor e în lei. Și achiziția unei mașini va costa mai mult.
Afectați de tumultul politic sunt și cei care au rate în lei. Indicele ROBOR, de care depind ratele la creditele în lei cu dobandă variabilă luate înainte de mai 2019, a crescut. Cel la 3 luni a urcat peste 6%.
Dobânzile au crescut deja
Incertitudinea legată de păstrarea drumului european al României și după 18 mai a dus și la creșterea dobânzilor la care se împrumută statul. Cu efecte destul de concrete – Ministerul Finanțelor a vrut să împrumute ieri 500 milioane lei, la o scadență de 4 ani și o dobândă de 6,3%. Nu a reușit acest lucru. Băncile au fost dispuse să crediteze statul cu mai puțin și doar la dobânzi mult mai mari. Ministerul Finanţelor planificase să atragă luna aceasta de la băncile comerciale cel mult 6,06 miliarde lei.
Efectul creșterii dobânzilor la care se împrumută statul este agravarea situației finanțelor publice. Cheltuielile bugetului cu dobânzile la datoria publică au fost de 12,5 miliarde lei în primele trei luni, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă din 2024. Și asta într-o perioadă în care România trebuie să reducă drastic deficitul de la 8-9% anul trecut până la 7%, dacă vrea să evite retrogradarea la categoria „junk”, adică să intre în plutonul țărilor nerecomandate investițiilor, ceea ce ar duce la dobânzi și mai mari și retragerea unor investitori.
De ce se tem românii
Românii sunt deja îngrijorați că devalorizarea leului le va afecta viața de zi cu zi:
-Categoric, se vor scumpi toate, și așa suntem într-o situație critică. Nu știm exact ce ne așteaptă, dar probabil că nu bine. Din păcate.
-Din cauza alegerilor, sigur se destabilizează țara, o să fie și mai rău, cel puțin așa mă gândesc eu. O să fie foarte rău.
-Pe termen lung ne afectează, urcă toate, inclusiv prețuri, tot.
-Influențează foarte mult, în special tinerii, pentru că noi, deși suntem studenți, nu avem venituri foarte mari, nu putem, nu ne permite timpul să lucrăm și să avem venituri. Deci mi se pare o decizie foarte proastă.
Deficit bugetar uriaș
Analistul economic Dragoș Cabat a explicat la Digi24 corelația între gândirea investitorilor, comportamentul lor și turbulențele de pe scena politică.
„Atunci când este instabilitate politică, instabilitate economică, apare această nervozitate și în rândul investitorilor. Sigur că se poate argumenta că oricând există vânzători, există și cumpărători, deci totdeauna există și unii care cumpără. Dar presiunea acum este foarte mare atât pe piața de capital, cât și pe piața valutară, în special pentru investitorii străini care tind să iasă din România în perioada aceasta.
Se tem foarte mult de această volatilitate și se tem și mai mult de faptul că potențial, rezultatul acestor alegeri va fi unul negativ, care ar însemna o depărtare a României de la valorile europene și eventual și cu un guvern tot așa, care să îndepărteze de la valorile europene și asta ar însemna să nu mai atragem bani europeni și ar însemna, din păcate, în ziua a 2-a după un asemenea vot al românilor, ar însemna că agențiile de rating ar declasifica România la junk”, a explicat analistul.
„Ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori, în special instituțiile financiare și investitorii străini, nu vor mai avea dreptul, prin prin normele lor interne, să investească în România, atât în titlurile de stat românești, cât și în acțiunile românești. „Iar asta împinge piața de capital și piața valutară. Piața de capital o împinge în jos cu scăderi ale prețurilor, iar piața valutară o împinge în sus cu o depreciere a leului și o apreciere a monedei unice față de leu”, a adăugat el.
Dincolo de deprecierea leului și posibila plecare a investitorilor străini, România mai are și problema deficitului uriaș.
„Nu există un fel sau altul pentru rezolvarea găurii bugetare în perioada următoare. Dacă un politician spune că există vreo soluție miraculoasă în momentul acesta de a micșora deficitul bugetar, fără să crească taxele, atunci minte, pentru că își dorește voturi. Nu se poate, nu se mai poate în momentul acesta, pe termen foarte scurt. Ca să punem în acest moment o stavilă acestui deficit bugetar care este foarte mare – se poate duce la 9- 10% – și să-l aducem măcar la 7% unde am propus partenerilor noștri europeni, în perioada următoare trebuie rapid crescut TVA-ul cu 2% sau maxim 3% și crescute și alte taxe. Pe de altă parte trebuie reduceri la cheltuielile bugetare, ceea ce înseamnă o înghețare a unor cheltuieli și reduceri în alte părți”, a explicat analistul.
El a adăugat că „pentru omul de rând, creșterea TVA va însemna scumpire, va însemna inflație, deci lucrurile vor fi mai scumpe în perioada viitoare și românii vor trăi ceva mai prost”.
„Dacă coroborăm și cu deprecierea cursului de schimb, că va însemna o majorare a prețurilor. Dar există posibilitatea ca, dacă nu ne ne ducem către o îndepărtare de Uniunea Europeană, să avem o salvare de la fondurile europene pe care încă le avem și încă le putem accesa”, a adăugat analistul.
Cabat mai spune că, indiferent care dintre cei doi candidați voa câștiga legerile, o să urmeze o perioadă grea.
„Numai că dacă ne îndepărtăm de Europa și acel candidat câștigă alegerile, va fi un dezastru care nu prea mai poate fi oprit în niciun fel. În schimb, dacă continuăm calea europeană și cu niște constrângeri bugetare și, desigur, cu majorare de taxe, în perioada următoare este posibil să revenim pe un curs care poate fi menținut până la finalul anului, în așa fel încât românii să nu simtă chiar atât de tare situația economică prin care trecem”, a mai spus el.
Editor :