25 C
Satu Mare
4 mai, 2024

Rusia repatriază 29 de copii ucraineni, după un acord cu Kievul mediat în Qatar

Rusia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

„În consecinţă, 29 de copii vor reveni în Ucraina şi 19 în Rusia”, a declarat presei comisara rusă pentru copii, Maria Lvova-Belova, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Aceasta din urmă, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin, este vizată de un mandat internaţional de arestare emis în martie anul trecut de Curtea Penală Internaţională (CPI).

Ucraina şi această instanţă internaţională acuză că mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă au fost duşi în Rusia, fără a fi strămutaţi de război, acuzaţie respinsă de Moscova, care afirmă că protejează copiii în faţa luptelor şi că acceptă să-i transfere rudelor lor din Ucraina la solicitarea acestora.

Autorităţile ruse mai afirmă că au instituit un program special pentru aceşti copii, unii fiind trimişi în tabere unde accentul este pus pe educaţia patriotică.

În luna martie alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată luna anterioară şi care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate deportaţi în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial.

Mai puţin de 400 dintre aceşti copii au fost până în prezent repatriaţi în Ucraina, conform Kievului.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia-repatriaza-29-de-copii-ucraineni-dupa-un-acord-cu-kievul-mediat-in-qatar-2771585

Ultimă oră

Același autor