22.2 C
Satu Mare
19 aprilie, 2025

Sâmbăta Mare 2025. Tradiții și superstiții în ultima zi înainte de Paște. Ce obiceiuri respectă românii în noapte de Înviere

Din articol

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paștelui și ultima din Săptămâna Patimilor. Este ziua care face legătura între Moartea și Învierea lui Hristos și este dedicată pregătirii sufletești pentru marele praznic al Învierii de duminică, 20 aprilie.

Fiecare zi din Săptămâna Mare are o însemnătate aparte. Este perioada care amintește de patimile lui Hristos și are menirea de a-i pregăti pe oameni, din punct de vedere spiritual, pentru marea sărbătoare din ziua de duminică.

Ce semnificație are Sâmbăta Mare

În Sfânta și Marea Sâmbătă se face pomenire de Îngropare a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad. Este ultima zi de pregătire pentru ziua de duminica a Învierii, dar și ziua care încheie postul Paștelui.

„În Săptămâna Mare punem accent pe liniștea sufletului. Este cea mai intensă săptămână din întreg postul Mare, iar fiecare om culege acum roadele postului prin Spovedanie și Împărtășanie. Este o perioadă de liniște în care trebuie să primeze iubirea față de noi și aproapele nostru. Este un timp bun pentru a cere iertare tuturor celor dragi, dar și pentru a face o faptă bună în fiecare zi. Este perioada împăcării și a curățării sufletești.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, credincioșii termină ultimele treburi în gospodărie. Acum se prepară pasca, friptura de miel și cozonacii pentru masa de duminică, din ziua Paștelui.

Potrivit tradiției, în ziua Paștelui, oamenii poartă haine noi și merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.

În seara de Înviere, credincioșii duc la biserică mai multe alimente pe care preotul le sfințește după slujbă. În ziua de Paște, alimentele se împart oamenilor nevoiași.

La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii pentru a lua Lumina Sfântă. Lumânarea este simbolul Învierii, al biruinței și vieții asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului.

Obiceiuri interzise în Sâmbăta Mare

Dacă în primele zile din Săptămâna Mare este permis spălatul hainelor și nu există restricții, în ziua dinaintea Paștelui aceste obicei este interzis. Ziua este dedicată cinstirii patimilor lui Hristos, motiv pentru care nu se mai fac treburi în gospodărie. Chiar dacă aceste reguli nu sunt impuse în mod oficial de biserică, se consideră că această activitate desfășurată în zilele de doliu ar putea aduce necazuri și ghinion.

În Sâmbăta Mare nu se mănâncă dulce. Este ultima zi din postul Mare, iar mulți dintre credincioși aleg să țină post negru.

Săptămâna Mare este, mai presus de toate, o perioadă a împăcării și curățării sufletești. În aceste zile este recomandat să eviți neînțelegerile ori supărările cu cei din jur pentru a aștepta în liniste sărbătoarea Învierii.

În ultima zi înainte de Paște trebuie evitate activitățile fizice intense. Nu se muncesc pământurile și nu se curăță curțile.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/sambata-mare-2025-traditii-si-superstitii-in-ultima-zi-inainte-de-paste-ce-obiceiuri-respecta-romanii-in-noapte-de-inviere-3202665

Ultimă oră

Același autor