Din articol
Economia globală pare să se fragmenteze, ceea ce reprezintă cel mai mare risc pentru piețele financiare în acest moment, aducând o creștere economică scăzută și o inflație mai mare, a declarat CEO-ul fondului suveran de investiții al Norvegiei, în valoare de 1,8 trilioane de dolari, pentru
Fondul, care investește veniturile statului norvegian din producția de petrol și gaze, este cel mai mare de acest tip și unul dintre cei mai mari investitori din lume, deținând în medie 1,5% din toate acțiunile listate și aproximativ 9.000 de companii la nivel global. De asemenea, investește în obligațiuni, imobiliare și active din energie regenerabilă.
„Un scenariu foarte negativ”
Întrebat care este cel mai mare risc pentru piețele financiare astăzi, Nicolai Tangen, CEO al operatorului fondului, Norges Bank Investment Management (NBIM), a spus că este vorba despre decuplare, referindu-se la unul dintre scenariile de testare a stresului ale fondului, care preconizează o economie globală fragmentată.
„Acest tip de decuplare a lumii este un scenariu foarte negativ”, a spus el într-un interviu. „Acum suntem într-o situație în care avem un război cald, un război rece, un război comercial, un război tehnologic. Există o mulțime de fricțiuni între marile puteri. Și asta duce la o creștere economică mai scăzută, o presiune inflaționistă mai mare și mai multă incertitudine”.
Întrebat dacă ne aflăm în acel scenariu, Tangen a răspuns: „Se pare că da”. În scenariul de testare a stresului, o „lume fragmentată” ar putea duce la pierderea a până la o treime din valoarea fondului. În același timp, el a subliniat paradoxul că, deși piețele au experimentat multă volatilitate în ultimele săptămâni, acestea sunt stabile pe parcursul anului.
„Dacă m-ai fi întrebat acum câteva luni ce va urma și unde crezi că vor ajunge piețele, nu aș fi crezut că vor ajunge acolo unde sunt acum. Adică, sunt neschimbate față de începutul anului”, a spus el.
Companiile oferă mai puține prognoze
Nu este clar cât va dura situația actuală, a adăugat Tangen, care a observat că companiile sunt reticente în a oferi previziuni în acest moment. „Companiile oferă din ce în ce mai puține prognoze când publică rezultatele”, a spus el.
Companiile care pot face față cel mai bine în acest mediu sunt cele care pot rezista presiunii prețurilor, fie pentru că pot majora prețurile și nu sunt afectate financiar – de exemplu, pentru că și concurența lor este nevoită să crească prețurile – fie pentru că au lanțuri de aprovizionare flexibile. A refuzat să numească sectoare sau companii care ar fi afectate în mod deosebit de războiul comercial.
În general, în ultimul an, fondul a fost ușor subponderat în acțiuni, în special în tehnologie. Modificările au fost mici în ansamblu, a spus el, deoarece fondul trebuie să respecte un mandat stabilit de Parlament.
Tangen a fost reînvestit luna trecută pentru un al doilea și ultimul mandat de cinci ani ca CEO al NBIM. El își vede rolul în această nouă perioadă ca pe o continuare a optimizării fiecărui aspect al operațiunilor fondului. „Este vorba despre îmbunătățirea cu 1% a fiecărui aspect, tot timpul”, a spus el.
Tangen a fost interesat ca fondul – și cele 9.000 de companii în care investește – să utilizeze inteligența artificială în operațiunile lor. În ultimele trei săptămâni, a spus el, angajații fondului au reușit să monitorizeze știrile online despre companii, pe baza unor parametri de risc specifici, pe care nu i-a numit, grație AI. „În trecut, acest lucru lua zile întregi. Acum durează doar zece minute. Este incredibil”, a spus el.
Editor :