23 C
Satu Mare
5 mai, 2024

Șeful NATO critică dur regimul de la Beijing: China trebuie să înceteze să susțină războiul Rusiei în Ucraina

„China trebuie să înceteze să susțină războiul Rusiei în Ucraina dacă dorește să se bucure de relații bune cu Occidentul”, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, avertizând Beijingul, în cuvinte neobișnuit de dure, că acesta nu este un drum cu sens dublu.

În timpul unei vizite la Berlin, șeful alianței militare occidentale a spus că ajutorul Beijingului este vital pentru efortul de război al Moscovei, deoarece susține economia de război a Rusiei prin exportul tehnologiei sale de vârf, precum semiconductorii, informează

„Anul trecut, Rusia a importat 90% din microelectronica sa din China, folosită pentru a produce rachete, tancuri și avioane. China lucrează, de asemenea, pentru a oferi Rusiei capacități și imagini îmbunătățite prin satelit”, a spus Stoltenberg.

„China spune că vrea relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ambele variante nu sunt posibile”, a avertizat el.

Stoltenberg i-a avertizat pe aliații occidentali să nu devină la fel de dependenți de China, așa cum au fost de Rusia.

„În trecut, am făcut greșeala de a deveni dependenți de petrol și gaze rusești”, a spus el. „Nu trebuie să repetăm această greșeală cu China. În funcție de banii, materiile prime, tehnologiile sale, dependențele ne fac vulnerabili.”

China a consolidat relațiile comerciale și militare cu Rusia în ultimii ani, după ce Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni ambelor, dar în special Moscovei pentru invazia Ucrainei.

Comerțul dintre China și Rusia a atins un record de 240,1 miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 26,3% față de anul precedent, arată datele vamale chineze. Livrările chineze către Rusia au crescut cu 46,9% în 2023, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 13%.

Declarațiile lui Stoltenberg vin în contextul în care

în luna mai pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping, aceasta fiind prima vizită externă anunțată pentru începutul noului său mandat prezidențial.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/seful-nato-critica-dur-regimul-de-la-beijing-china-trebuie-sa-inceteze-sa-sustina-razboiul-rusiei-in-ucraina-2773285

Ultimă oră

Același autor