12.1 C
Satu Mare
28 aprilie, 2024

Siegfried Mureșan: România are șanse să adere la Schengen terestru până la finalul anului

Din articol

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat vineri, la

, că România are șanse să adere la Spațiul Schengen terestru până la finalul acestui an. „Vom continua negocierile după 31 martie pentru a finaliza dosarul”, a precizat Mureșan.

Întrebat ce șanse are România să adere la Schengen integral, Siegfried Mureșan a spus: „ Noi ne propunem să aderăm cât mai curând posibil. Așa cum în decembrie am reușit să fructificăm oportunitatea, vom fructifica și prima oportunitate care există. Cred că avem șanse ca până la finalul anului să concluzionăm aderarea și cu frontiera terestră la Schengen. Vom continua negocierile dupa 31 martie pentru a finaliza dosarul”.

9 zile până la aderarea parțială la Schengen

Despre decizia lui Nehammer de a ține țara noastră în afara spațiului de liberă circulație, europarlamentarul PNL a spus: „Noi, la Congres, ne-am propus ca în programul electoral al PPE pe următorii cinci ani să fie inclus obiectivul ca România și Bulgaria să adere cât mai curând posibil la Schengen și l-am atins. Nu am încercat să-l convingem pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, pentru că știam că o discuție nu poate avea loc înainte de aderarea cu frontiera aeriană”.

„Pe 31 martie vom adera cu frontiera aeriană și maritimă și după aceea vom avea dovezi și argumente suplimentare cum că România nu e sursa problemei cu migrația, pe care o are Austria. Cred că pierderea alegerilor de către Nehammer e calea cea mai simplă, scurtă și sigură pentru aderarea României la Schengen. Nu cred că Austria va avea un cancelar extremist. Partidul se va înscrie iar pe traiectoria pro-europeană, dacă Nehammer pierde”, adaugă acesta.

Decizia de aderare a României la Schengen terestru și maritim intră în vigoare la finalul lunii martie, iar de atunci, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime vor fi ridicate. „Este un mare pas înainte”, declara premierul Marcel Ciolacu despre aderarea parțială a țării noastre la spațiul de liberă circulație.

„România a făcut mare pas înainte în ceea ce priveşte Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reuşit în sfârşit să avem o decizie politică privind ridicarea graniţelor aeriene şi maritime şi posibilitatea emiterii de vize Schengen”, a spus premierul.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/interviurile-digi24-ro/siegfried-muresan-romania-are-sanse-sa-adere-la-schengen-terestru-pana-la-finalul-anului-2732495

Ultimă oră

Același autor