Din articol
Susținătorii lui Vladimir Putin s-au întors împotriva Kremlinului din cauza migrației musulmane în Rusia din Asia Centrală, comparând situația cu cea a orașelor europene cu populații minoritare mari, scrie
Rîbar este un blog proeminent pe Telegram, cu peste 1,3 milioane de abonați și al cărui fondator, Mihail Zvinciuk, un fost traducător militar, a fost decorat de Putin cu Ordinul Meritul Patriei clasa a II-a în 2023. Cu toate acestea, luna trecută, acesta a postat o analiză dură a schimbărilor demografice rapide din Rusia, folosind suburbia Kotelniki din Moscova pentru a-și ilustra punctul de vedere.
Într-un videoclip, canalul a indicat mai multe zone în care migranții ar fi atacat locuitorii. De asemenea, a susținut că, din cei 8.000 de elevi locali, 50% erau de etnie rusă.
Clipul spune că recrutorii de teroriști sunt activi la o piață de vechituri din Moscova, unde pot fi cumpărate arme și pașapoarte rusești, și identifică locațiile unor „bordeluri etnice” și moschei ilegale.
Montajul video se încheie cu mesajul: „Așadar, cine beneficiază de pe urma acestui teren de reproducere a radicalilor islamici, rusofobilor și bandiților din apropierea capitalei ruse?”
În ciuda faptului că Putin a criticat nivelurile ridicate de imigrație din Occident, Kremlinul s-a bazat pe forța de muncă imigrantă pentru a acoperi golurile din forța de muncă a Rusiei, deoarece rata natalității a scăzut vertiginos după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Situația a fost agravată de războiul din Ucraina, lucrătorii civili fiind direcționați către armată și industria de apărare, ceea ce a condus la o rată a șomajului de 2,3 %, în prezent la un nivel minim record.
Ca răspuns la raportul Rîbar, Ria Katiușa, un alt canal naționalist rus, a comparat situația din Kotelniki cu „povești similare despre Paris, Hamburg sau orașele britanice”.
Boris Rojin, un blogger cu peste 850.000 de abonați, a declarat că transformarea suburbiei Moscovei amintește de „cartierele dominate de minorități din Marsilia și Paris”.
„Orașul, care anterior era dominat de etnici ruși, a cunoscut un aflux de migranți din regiunea Caucazului și Asia Centrală”, a adăugat el.
Kremlinul s-a străduit să găsească un echilibru între aducerea muncitorilor necesari pentru a menține economia și mașinăria de război în funcțiune și, în același timp, atenuarea fricii de dislocare culturală în rândul susținătorilor săi naționaliști.
Tensiunile etnice care mocnesc de multă vreme au izbucnit după
, în care autoritățile au declarat că islamiștii tadjici au masacrat 145 de persoane care așteptau să vadă trupa rock Picnic.
Ca răspuns, legislația a fost modificată, conferind poliției puterea de a expulza migranți fără ordin judecătoresc.
De asemenea, au circulat rapoarte și imagini cu raiduri ale poliției în cămine și moschei ale migranților, precum și în locuri de muncă tipice migranților, cum ar fi șantierele de construcții și depozitele.
Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, a declarat presei de stat în noiembrie că „migranții sunt o necesitate”.
„Adevărul este că ne confruntăm cu o situație demografică foarte tensionată”, a continuat el. „Trăim în cea mai mare țară din lume, dar noi suntem foarte puțini”.
Peskov a încercat să facă o distincție clară între migrația ilegală și cea legală, afirmând că doar migrația ilegală favorizează condițiile pentru „extremismul religios” și „abuzul de droguri”.
Dar acest lucru nu va contribui prea mult la atenuarea temerilor legate de diluarea culturală și etnică a Rusiei.
Un sondaj publicat în mai 2024 de Centrul Levada, cu sediul la Moscova, a arătat că 56% dintre rușii intervievați ar permite intrarea în țară a persoanelor din Asia Centrală doar temporar sau le-ar bloca complet intrarea.
În plus, Alexander Gorovoi, primul adjunct al ministrului afacerilor interne, a declarat pentru ziarul Kommersant în septembrie că doar 9% din cei șase milioane de cetățeni străini despre care Kremlinul spune că se află în Rusia sunt acolo ilegal.
Migranții, în special cei din Asia Centrală, obțin de asemenea cetățenia în număr mare. În 2022, 174.000 de cetățeni tadjici au devenit cetățeni ruși, față de 104.000 în 2021.
Putin, deși este un critic al multiculturalismului în Occident, a depus în repetate rânduri eforturi pentru a se prezenta ca un imperator nobil al unui tărâm multiconfesional.
„Islamul tradițional este o parte integrantă a codului cultural rus, iar Ummah musulmană, fără nicio îndoială, este o componentă foarte importantă a poporului rus multinațional”, a declarat el în 2018.
În Kotelniki, în iulie 2023, ambele părți ale unei dispute etnice au făcut apel la președintele rus să intervină în cearta lor.
Potrivit presei ruse, poliția antirevoltă a făcut o razie într-o moschee ilegală dintr-o clădire înaltă, ca răspuns la plângerile formulate de un canal Telegram numit Comunitatea rusă Zov, care împărtășește informații despre „infracțiunile comise de migranți”.
Trei zile mai târziu, musulmanii implicați au publicat o declarație video adresându-se direct lui Putin, spunând „Domnule Putin, facem apel la dumneavoastră pentru protecție. Vă cerem să interveniți în această situație”.
„Congregația noastră include participanți la operațiunea militară specială (războiul din Ucraina, n.r.)”, au spus ei.
În replică, Comunitatea Rusă Zov a publicat un mesaj din partea locuitorilor slavi din Kotelniki, în care aceștia au spus: „Trebuie să înțelegem cu toții că nu putem continua să trăim așa; nu suntem Franța, nu suntem Kosovo, care continuă să coboare în haos.
„Fluxul de migranți care vin în țara noastră trebuie să se oprească imediat. Altfel va fi o explozie socială”.
La o săptămână după raidul din Kotelniki, un incident similar a fost raportat în orașul vecin Dzerjinski.
Baza, un canal popular de Telegram cu presupuse legături cu serviciile de securitate ruse, a declarat că poliția a ajuns la o moschee în timpul rugăciunilor pentru a verifica documentele și că a izbucnit o dispută deoarece ofițerii au intrat încălțați.
Imaginile au arătat polițiști, cu fețele acoperite și purtând puști de asalt, în interiorul moscheii, în timp ce credincioșii implorau: „Mă opriți să mă rog. Vedeți un om care se roagă?… nu putem să ne rugăm și apoi să ne arătăm toate documentele după rugăciune?”
Bloggerii militari ruși sunt o echipă eterogenă de foști miniștri ai industriei de apărare, amatori, jurnaliști și veterani.
Adesea extrem de pro-război, aceștia relatează de pe linia frontului și au contacte exclusive în cadrul armatei ruse, oferind o relatare vie și adesea exactă a războiului, care a fost citată de mass-media și analiștii internaționali.
Stilul lor „gonzo”, care contrastează puternic cu acoperirea adesea statică și controlată a Kremlinului, a dus la o popularitate imensă în Rusia, pe care o pot monetiza prin vânzarea de spațiu publicitar pe canalele lor.
Kremlinul a încercat să țină aproape aceste canale prin măsuri precum onorurile de stat acordate fondatorului Ribar, dar a introdus, de asemenea, o legislație care impune blogurilor cu mai mult de 10.000 de urmăritori să prezinte informații autorității ruse de reglementare a mass-media.
Unii bloggeri militari dau vina pe Occident pentru criza migrației din Rusia
Recent, unele dintre acestea au afirmat că Occidentul are un amestec în situația migrației din Rusia.
Andrei Medvedev, un reporter și consilier municipal din Moscova cu aproape 200.000 de abonați, a postat luna aceasta că numărul tot mai mare de migranți din regiunile Sverdlovsk și Ekaterinburg ar putea face parte dintr-un plan occidental de destabilizare a Rusiei.
Potrivit acestuia, cele două regiuni formează centrul logistic cheie al Rusiei în Urali, care ar fi un teren de recrutare ideal pentru serviciile de informații străine pentru a spiona și submina Rusia.
El a sugerat că aceasta ar putea fi o operațiune britanică datorită experienței sale de a înșela Rusia în timpul Marelui Joc din secolul al XIX-lea, când imperiile britanic și rus au concurat pentru influență în Asia Centrală.
„Este evident că serviciile secrete britanice – și parțial turcești -, care în mod tradițional știu cum să lucreze bine în Asia, sunt atente la acest lucru”, a scris el, înainte de a afirma că organizațiile britanice și USAid au finanțat ONG-uri rusești care promovau o viziune pozitivă asupra migrației în Rusia.
Cu toate acestea, problemele demografice ale Rusiei au fost bine cronicizate, iar Putin – care a avertizat adesea cu privire la problemele demografice ale țării sale, este conștient că se confruntă cu o criză.
Datele ONU arată că vârsta medie în Rusia este de 40,3 ani, față de 23 de ani în 1950. Rata sa de fertilitate – numărul mediu de nașteri pe femeie – este de 1,5, în scădere de la aproape trei în 1950.
Consiliul Atlantic, un think tank american, a declarat anul trecut: „Războiul lui Vladimir Putin a garantat practic că, pentru generațiile următoare, populația Rusiei nu va fi doar mai mică, ci și mai în vârstă, mai fragilă și mai puțin educată”.
„Ea va fi aproape sigur mai puțin rusă din punct de vedere etnic și mai diversă din punct de vedere religios”, a adăugat acesta.
Editor :