36 C
Satu Mare
15 iulie, 2024

„Ucraina aşteaptă avioanele de luptă aşa cum aşteaptă mama copiii de la şcoală”. Zelenski face un nou apel către aliații NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi, în marja summitului NATO de la Washington, un mare număr de avioane de luptă occidentale, pentru a contracara invazia lansată în februarie 2022 de Rusia, relatează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat Zelenski marţi în cursul unui speech la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană.

Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a notat Zelenski.

„Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit media ucrainene.

Cu aprobarea Statelor Unite ca producător, Olanda şi Danemarca vor să furnizeze Ucrainei avioane F-16. Piloţi şi mecanici ucraineni sunt instruiţi de câteva luni pentru folosirea acestor aeronave, care nu au ajuns însă deocamdată în Ucraina.

Principalul scop urmărit cu aceste avioane este de a împiedica aviaţia rusă să bombardeze nestingherită.

Se discută mereu doar de 10 sau 20 de avioane, a spus Zelenski la Washington. „Chiar dacă ar fi 50, nu înseamnă nimic. Ei (ruşii) au 300”, a subliniat preşedintele ucrainean. „Atât timp cât nu vom avea 128 de aeronave, nu vom putea concura cu ei în aer”, a conchis el.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ucraina-asteapta-avioanele-de-lupta-asa-cum-asteapta-mama-copiii-de-la-scoala-zelenski-face-un-nou-apel-catre-aliatii-nato-2856429

Ultimă oră

Același autor