18.9 C
Satu Mare
27 aprilie, 2025

Ucraina nu mai e într-o situație militară dificilă, iar Putin nu-l mai poate forța pe Zelenski să semneze un acord nefavorabil Kievului

Din articol

Armata rusă continuă să atace pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii a frontului, dar atacurile sunt de mică intensitate. Situația de pe câmpul de luptă nu este deloc una atât de nefavorabilă pentru ucraineni, încât Kievul să poată fi forțat să semneze, cu orice preț, un acord de pace nefavorabil cu Putin, se arată într-o

După ce Zelenski a anunțat, la finele lunii martie, declanșarea de către ruși a unei

, forțele Moscovei au reușit să facă doar „avansuri minore” în mai multe sectoare ale frontului, și cu mari piederi.

Militarii și analiștii militari consultați de Kyiv Independent au spus că, în acest moment, armata rusă nu are capacitatea de a forța o rupere decisivă a frontului.

Astfel, rușii au reușit să ocupe în luna martie doar 240 de kilometri pătrați din Ucraina, a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat

De asemenea, conform unei estimări a Institutului pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI), până în 2024, armata rusă a pierdut 1.400 de tancuri – echivalentul a patru divizii de blindate, iar Rusia va putea să mențină, teoretic, o asemenea rată a pierderilor până cel târziu în 2027.

Analiza RUSI arată că rușii au scăzut, din 2025, numărul de atacuri mecanizate (cu tancuri, blindate etc.) asupra pozițiilor ucrainene, în timp ce industria rusă „se chinuie” să țină rimul și să completeze pierderile prin repararea tancurile avariate pe front sau recondiționarea vechilor tancuri sovietice aflate în depozitele armatei ruse și aducerea lor în stare de luptă.

Rusia nu poate produce blindate câte pot distruge ucrainenii. Moscova încă se bazează pe stocurile de pe vremea URSS, care scad și ele vertiginos

Conform unei analize publicate din surse ucrainene, bazate pe analizarea datelor satelitare, Rusia mai dispunea în aprilie de 3.463 de tancuri stocate în aer liber la diverse depozite de blindate și 1.253 de tancuri la fabrici speciale unde sunt reparate sau recondiționate blindate. În plus, Rusia mai dispunea, conform aceleiași analize, de 2.000 de tancuri în depozite acoperite.

, armata rusă a pierdut până acum în Ucraina 3.942 de tancuri (din care peste 2.800 complet distruse).

Industria rusă de apărare se bazează pe două fabrici de tancuri, care pot produce/recondiționa anual în jur de 500 de blindate.

Ceea ce arată a o „împotmolire” a armatei ruse în Ucraina vine pe fondul în care administrația Trump forțează atât Kievul, cât și Moscova, să încheie un acord de încetare a focului. Cu toate acestea, Zelenski a respins recunoașterea pierderilor teritoriilor ucrainene aflate sub controlul armatei ruse, inclusiv peninsula Crimeea, chiar dacă Trump, într-un interviu acordat Time a spus că

„Să te târăști kilometru după kilometru într-o țară atât de mare ca Ucraina, nu e chiar o strategie viabilă”

Între timp, arată Kyiv Independent, armata ucraineană a reușit să stabilizeze frontul.

„Poziția Ucrainei nu mai e deloc una atât de precară încât să-i determine (pe ucraineni) să accepte concesii, mai ales în condițiile în care Rusia nu face concesii”, a declarat Jakub Janovsky, analist militar ceh și colaborator al site-ului OSINT Oryx, specializat în monitorizarea, din surse deschise și geolocalizate, a echipamentelor militare distruse de ruși și ucraineni în conflict.

De la declanșarea ofensivei de primăvară, rușii atacă zilnic în asalturi în care infanteria e îmbarcată în transportoare blindate care sunt, în vasta majoritate, respinse de ucraineni.

„Să te târăști kilometru după kilometru într-o țară atât de mare ca Ucraina, nu e chiar o strategie viabilă”, a spus Janovsky.

În același timp, Moscova va putea, cel mai probabil, să-și acopere pierderile mari, în oameni și blindate, și în acest an.

Trump s-a enervat pe Putin. Putin anunță că e gata să negocieze „fără nicio condiție prealabilă”

Concomitent, Casa Albă a refuzat să accepte o cerere făcută de Kremlin, care ar fi forțat Ucraina să-și retragă trupele din toate cele patru regiuni anexate ilegal de Putin în toamna lui 2022 (Herson, Zaporojie, Luhansk, Donețk), se arată într-un articol New York Times.

În acest moment, niciuna dintre aceste regiuni nu se află integral sub ocupație rusă: în jur de 98-99% din Luhasnk, două treimi din Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus emisarului lui Donald Trump, Steve Witkoff, că este gata să negocieze soluționarea conflictului din Ucraina

„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este gata să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiție prealabilă”, a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse. Cu toate acestea, președintele rus și-a repetat în mod regulat cerințele maximaliste cu privire la Ucraina: controlul asupra celor cinci regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și demilitarizarea acesteia.

Reacția Kremlinului a venit la puțin timp după ce președintele SUA, Donald Trump, l-a atacat pe Vladimir Putin, pe care l-a amenințat cu sancțiuni, după ce l-a acuzat că „nu vrea să oprească războiul” din Ucraina. Reacția lui Trump – exprimată într-un mesaj publicat pe rețeaua socială Truth Media – a venit după ce președintele american a participat sâmbătă dimineața la funeraliile papei Francisc, unde a avut și o scurtă întâlnire între patru ochi

„Nu a existat niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone populate de civili, în orașe, în ultimele zile. Mă face să cred că poate că el (Putin) nu vrea să oprească războiul, doar mă duce de nas tot timpul, motiv pentru care trebuie tratat diferit, prin «Sancțiuni Secundare» și «Bancare». Prea mulți oameni mor”, a scris Trump pe rețeaua socială.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ucraina-nu-mai-e-intr-o-situatie-militara-dificila-iar-putin-nu-l-mai-poate-forta-pe-zelenski-sa-semneze-un-acord-nefavorabil-kievului-3215477

Ultimă oră

Același autor