12.9 C
Satu Mare
28 aprilie, 2024

Un înalt oficial ucrainean recunoaște că speranțele contraofensivei „nu s-au împlinit”. „E o mare victorie că ne apărăm țara de 2 ani”

Din articol

Speranţele contraofensivei ucrainene nu s-au adeverit, a recunoscut un înalt oficial din domeniul securităţii, potrivit

. „Asta nu înseamnă că victoria nu va fi de partea noastră”, a subliniat însă Oleksiy Danilov, care coordonează cabinetul de război al ţării.

În prezent, Kievul încearcă să deblocheze noi pachete de ajutor occidental, în special din SUA. Danilov crede că cel puţin o parte din finanţarea militară „va veni cu siguranţă”.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare a vorbit în exclusivitate pentru BBC. În luna mai, înaintea contraofensivei, el a declarat că lunile următoare vor fi o „oportunitate istorică”. Reflectând asupra acestor cuvinte acum, el a spus: „În luna mai, fiecare cetăţean din ţara noastră dorea ca războiul să se încheie rapid. Au existat speranţe, dar nu s-au împlinit. Faptul că ne apărăm ţara de doi ani este deja o mare victorie”, a spus el.

Forțele ucrainene au sperat să recâștige părți de teritoriu ocupate de Rusia de la începutul invaziei, precum și să întrerupă liniile de aprovizionare rusești către Crimeea. Însă, pe măsură ce iarna se apropie, eforturile ucrainene confruntate cu apărarea rusă par să se fi blocat.

Danilov recunoaște că ucrainenii au fost poate prea optimiști. El a descris situația actuală din prima linie drept „foarte dificilă” și a spus că vechile „manuale școlare” despre război – inclusiv cele NATO – „ar trebui să fie trimise înapoi la arhive”. „Nu a fost un război ca cel pe care îl avem în țara noastră – nici în secolul XX, nici în secolul XXI”, a susținut el.

„Pot spune cu siguranță că nu ne vom opri”, a spus Danilov. „Vom continua să luptăm pentru libertatea noastră, pentru independența noastră”, a adăugat el.

Declarația lui vine într-un moment în care Rusia înconjoară orașul Avdiivka și face presiuni ca să preia controlul deplin asupra orașului Marinka din Donețk.

Întârzierea ajutorului SUA „nu este o tragedie”

Danilov și-a exprimat încrederea că ajutorul din partea SUA va fi aprobat, în ciuda opoziției unor parlamentari republicani, care nu vor să fie trimise Kievului fonduri suplimentare.

„Dacă se întâmplă să primim un cadou înainte de Crăciun, vom fi fericiți de asta.”

El a adăugat: „Dar dacă se va întâmpla un pic mai târziu, atunci nu ar trebui să fie o tragedie”.

Întrebat dacă Ucraina ar pierde războiul dacă ajutorul SUA s-ar opri, el a refuzat să accepte această posibilitate, pentru că „adevărul este de partea noastră”.

„Ne va distruge Putin în fața lumii? Ne va ucide copiii, femeile, bătrânii? Și lumea va închide ochii la toate acestea? Atunci întrebarea ar trebui să fie: în ce lume trăim?”

De asemenea, Danilov a respins zvonurile că sunt

între președintele Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-inalt-oficial-ucrainean-recunoaste-ca-sperantele-contraofensivei-nu-s-au-implinit-e-o-mare-victorie-ca-ne-aparam-tara-de-2-ani-2611805

Ultimă oră

Același autor