Din articol
Suedia se confruntă cu un
provocate de găștile de infractori în care sunt implicați, din ce în ce mai des, copii și adolescenți. Minorii sunt instruiți online să comită acte de vandalism, atacuri cu bombă și asasinate, în timp ce Iranul se folosește de aceste rețele de infractori în războiul din umbră contra Israelului pentru a ataca ambasade israeliene, restaurante evreiești și sinagogi de pe teritoriul mai multor țări din Europa, potrivit surselor citate de
Infractorii se folosesc de rețelele sociale pentru a exploata copiii, care sunt prea tineri ca să ajungă la închisoare pentru misiunile violente în care sunt trimiși.
În primul incident din luna mai a anului trecut, un elev de 15 ani din Vasteras, un oraș aflat la 100 de kilometri de Stockholm, a fost recrutat să atace ambasada israeliană din capitala Suediei. El nu a mai ajuns la destinație: la scurt timp după ce a ridicat arma cu care ar fi urmat să comită atacul, poliția a oprit taxiul cu care băiatul se deplasa spre țintă.
La puțin peste 24 de ore, însă, un al băiat de doar 14 ani, a tras mai multe focuri de armă în apropierea ambasadei, înainte să fie reținut. El nu a fost condamnat pentru că era minor, iar elevul de 15 ani a stat 11 luni într-un centru de îngrijire pentru minori.
Serviciul de Securitate Suedez (SÄPO) a avertizat anul trecut că Iranul se folosește de rețelele de infractori din Suedia pentru a-și extinde conflictul regional cu Israelul, însă nu a oferit mai multe detalii. Ambasada iraniană a respins acuzațiile, pe care le-a descris drept informații „false și propagandistice” promovate de Israel.
Foxtrot și Rumba: găștile rivale din Suedia care atacă la comanda Iranului
Două găști rivale din Suedia, Foxtrot și Rumba, au plănuit anul trecut mai multe atacuri împotriva ambasadei israeliene din Stockholm la cererea Iranului, potrivit unei surse din SÄPO.
Printre acestea se numără o tentativă de atac cu un dispozitiv exploziv în 31 ianuarie, încercarea eșuată din 16 mai și atacul armat din 17 mai, precum și un incident cu focuri de armă pe data de 1 octombrie.
În cele mai multe dintre atacuri, suspecții au sub 18 ani și nu au aproape nicio informație despre persoanele care i-au instruit să comită aceste atacuri.
„Crima organizată în Suedia este acum o vulnerabilitate uriașă care este folosită de actori statali”, a spus Fredrik Hallstrom, șeful operațiunilor în cadrul SÄPO. După atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a declanșat un război în Fâșia Gaza, s-au înmulțit cazurile în care un stat precum Iranul se folosește de copii pentru a comite atacuri.
Iranul și Israelul au fost implicate de mult timp într-un „război în umbră” în care au folosit asasini, rețele criminale, atacuri cibernetice și alte metode ascunse pentru a-și lovi adversarul, în special în Orientul Mijlociu.
În ultimii ani, însă, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au avertizat că este un pericol mult mai mare ca Iranul să organizeze atacuri în Occident cu ajutorul unor intermediari, având ca țintă disidenți și jurnaliști, dar și evrei sau cetățeni israelieni.
„Este un dezastru național”
Printre țintele din Europa pe care Iranul le-a avut recent în vizor se numără o sinagogă și un centru memorial evreiesc din Germania și un restaurant evreiesc și un centru de rugăciune din Grecia.
Operațiunile nu sunt foarte sofisticate, având în vedere că suspecții sunt tineri și fără experiență, însă ar putea avea consecințe foarte grave, potrivit lui Magnus Ranstorp, un expert în antiterorism de la Universitatea de Apărare din Suedia. „Ei sunt doar unealta. Sunt forțați să facă asta.”
Suedia a ajuns să aibă una dintre cele mai mari rate ale criminalității cu arme de foc din Europa din cauza extinderii activităților în care sunt implicate grupările de crimă organizată.
Doar în luna ianuarie, s-au produs 33 de explozii provocate de membri ai găștilor de infractori, iar 30% din suspecții care au comis crime cu arme de foc în 2024 au avut sub 18 ani (față de 20%, în anii precedenți).
„Este un dezastru național”, a spus și John Forsberg, inspector al Poliției Naționale Suedeze, care a precizat că minorii au început să treacă granițele țării pentru a comite infracțiuni și în alte părți din Europa.
Foxtrot vs. Rumba: găștile rivale din Suedia care atacă la comanda Iranului
Experții au spus că Foxtrot, una dintre cele mai de temut găști criminale din Suedia, a provocat valul de violențe care s-a revărsat pe străzile orașelor, folosind adolescenți pentru a comite infracțiuni.
Războiul între grupările mafiote s-a agravat în 2023, atunci când liderul Foxtrot, Rawa Majid, a pus ținta pe un fost aliat al său, Ismail Abdo, care între timp a devenit liderul găștii rivale Rumba.
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a sancționat de curând gruparea Foxtrot și pe liderul ei, Majid, pe care l-a acuzat de cooperare cu Ministerul iranian de Informații și Securitate (MOIS) în vederea lansării unor atacuri împotriva evreilor și cetățenilor israelieni din Europa.
Majid a fugit din Suedia în aprilie 2019 și trăiește acum în Sulaymaniyah, un oraș kurd din nordul Irakului, potrivit investigatorilor suedezi. Acesta se află în contact cu asociații săi din Suedia și continuă să conducă operațiunile grupării sale folosind aplicații de mesagerie criptată și numele de cod „Foxkurdish”, porecla sa fiind „vulpea kurdă”.
Agenția israeliană de spionaj Mossad a spus anul trecut că atât Majid, cât și Abdo lucrează pentru Iran și a dat vina pe găștile lor pentru atentatele plănuite împotriva ambasadei Israelului de la Stockholm.
Editor :