8.9 C
Satu Mare
25 aprilie, 2024

Video – Furtunile au făcut prăpăd în țară. Când se va încălzi. Meteorolog ANM: Din fericire, lucrurile se mai potolesc

08 mai 2023, 11:32

Mihai Timu, meteorolog de serviciu al ANM, a spus cum va fi vremea în zilele ce urmează.

Vremea extremă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară. Orașul Baia Mare a fost lovit de o furtună puternică și în scurt timp grindina căzută în strat gros a acoperit străzile. La fel a fost și în zonele de la marginea orașului, unde mai multe culturi au fost distruse în totalitate. Meteorologii au anunțat Cod Galben de ploi și vijelii până astăzi după amiază.

Mai multe filmulețe postate în mediul online arată dezastrul lăsat în urmă de furtuna devastatoare.

În județul Satu Mare un nor negru asemănător unei tornade a speriat localnicii.

În acest context, meteorologul ANM, Mihai Timu, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Mihai Timu: Vom avea din ce în ce mai multe astfel de furtuni

„Intrăm deja în sezonul cald al anului și vom avea din ce în ce mai multe astfel de furtuni de-a lungul verii, așa cum știm deja că în ultimii ani apar aceste furtuni violente, mai ales atunci când condițiile atmosferice se întrunesc.

Ieri am avut stabilitate atmosferică pe partea de nord-vest a teritoriului cu acele fenomene extreme, de altfel, ele sunt anunțate prin acele avertizări nowcasting emise de către colegii noștri, așa s-a întâmplat și când am avut mai multe Coduri Galbene și chiar două Coduri Portocalii pentru astfel de fenomene destul de violente care pot produce și pagube, din păcate, mai ales în privința grindinei care afectează culturile. Totodată, și intensificările puternice ale vântului, și descărcările electrice frecvente, dar și ploile torențiale, care pot produce inundații, pot fi periculoase.

Când se va încălzi vremea

Din fericire, lucrurile se mai potolesc deoarece pătrunde o masă de aer mai rece, nu mai este așa de cald. Ieri am avut și temperaturi frecvente de peste 20 de grade, astăzi doar în extremitatea de sud-est mai atingem 22-23 de grade, în rest temperaturile vor fi în scădere. De exemplu în Moldova ajungem astăzi la o vreme deosebit de rece, maxime care nu vor trece de 10 grade. Chiar și în Capitală, unde ieri am avut 24 de grade, astăzi nu vor fi mai mult de 16-17 grade.

Astăzi va continua să plouă în majoritatea regiunilor, chiar și la începutul nopții, după care, ușor-ușor, cu o creștere a presiunii atmosferice, marți-miercuri am putea avea mai puține ploi, în special prin sud-vest, sud-est, pe la munte. La munte, acolo unde sunt altitudini mai mari de 1500 de metri, din nou vom avea lapoviță și ninsori. O tendință de încălzire a vremii se prevede în acest moment abia spre sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus meteorologul Mihai Timu la Realitatea Plus.

08 mai 2023, 12:21

Sursa: https://www.dcnews.ro/video-furtunile-au-facut-prapad-in-tara-cand-se-va-incalzi-meteorolog-anm-din-fericire-lucrurile-se-mai-potolesc_915264.html

Ultimă oră

Același autor