25 C
Satu Mare
30 aprilie, 2024

„Vindem aparatură la fel de ieftină ca varza”. Exportatorii chinezi se plâng de comenzile tot mai slabe la produsele de consum

Fabrica chineză de televizoare a lui Wu Huazhan obișnuia să aplice comenzi minime pentru a gestiona eficient producția. Acum, vremurile sunt atât de sumbre, încât acceptă orice comandă, notează

Marja de profit a companiei Foshan Top Winning Import & Export a scăzut de la 2% în urmă cu 3-4 ani la doar 0,5%, potrivit lui Wu, coproprietar al fabricii din Guangdong și unul dintre numeroșii exportatori care se îngrijorează de perspectivele de afaceri la cel mai mare târg comercial din China, organizat în orașul Guangzhou din sudul țării.

„Vindem electrocasnice la fel de ieftine ca varza”, a adăugat el. „Dacă va continua așa încă un an sau doi, va trebui să ne schimbăm cariera”.

Atmosfera sumbră de la Târgul de Canton, care are loc de două ori pe an, abia dacă a fost înviorată de datele de marți, care arată că a doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creștere mai rapidă decât se aștepta, de 5,3% în primul trimestru.

O contracție bruscă a exporturilor chinezești exprimate în dolari pentru luna martie, în ciuda creșterii volumelor, și datele care arată că prețurile de producție și-au prelungit declinul de un an și jumătate – au temperat speranțele că China este pe cale să regăsească o creștere susținută post-pandemică.

Exportatorii chinezi trebuie să se confrunte cu tensiuni economice și politice sporite între Beijing și Washington, precum și cu o încetinire a comerțului mondial din cauza războiului din Ucraina și a agravării crizei din Orientul Mijlociu. Sectorul de producție este, de asemenea, afectat de un exces de capacitate.

Ca un semn încurajator, numărul de cumpărători străini care au participat la târg luni și marți a crescut cu aproximativ o cincime față de primele două zile ale ultimei ediții din octombrie, potrivit organizatorilor.

Dar unii participanți au spus că afacerile au fost mai slabe.

„În prima zi anul trecut am primit mai mult de o duzină de solicitări, dar astăzi am primit doar trei cărți de vizită”, a declarat Lois Zhang, director de vânzări la Enping City Shuangyi Electronics Industrial, care produce difuzoare și microfoane.

Un manager de la un producător de încălzitoare de exterior cu sediul în provincia Jiangsu a declarat că nu are prea multe speranțe pentru piețele din Europa și America de Nord, unde se află majoritatea clienților săi.

„Anul acesta, comenzile unuia dintre clienții noștri mari au fost cu 25% mai mici decât anul trecut, iar alți clienți nu s-au decis încă dacă vor să continue să plaseze comenzi”, a declarat Fan, care a cerut să i se folosească doar numele de familie pentru a putea vorbi deschis despre perspectivele de afaceri.

Fan a spus că clienții săi încă își lichidează stocurile și că speră că comenzile lor vor crește în cursul acestui an.

Posibilitatea unor noi tensiuni comerciale cu Statele Unite și Europa este, de asemenea, o preocupare cheie. Fostul președinte american Donald Trump a amenințat cu tarife de 60% pentru importurile chinezești dacă îl va învinge pe actualul președinte Joe Biden în viitoarele alegeri.

„Fie că este vorba de Biden sau Trump, există un sentiment real de instabilitate”, a declarat Pan Feng, director de vânzări la producătorul de uscătoare de rufe Jiangmen Jinhuan Electrical.

În special oficialii americani și europeni s-au plâns din ce în ce mai mult de faptul că impulsul strategic al Chinei de a-și consolida și moderniza complexul de producție exacerbează supracapacitatea industrială și determină scăderea prețurilor la niveluri cu care alte economii nu pot concura.

Cu toate acestea, unii dintre producătorii de înaltă tehnologie prezenți la târg au fost mai optimiști.

Xiao Yanmei, directorul general al Guangdong Doni Intelligent Robot Engineering, care produce mașini cu navigare autonomă ce dezinfectează podelele fabricilor sau distribuie piese pe liniile de asamblare, a declarat că afacerile sale au crescut cu 10-20% în primul trimestru.

Xiao a declarat că sprijinul guvernamental pentru sectorul de producție avansată a fost puternic, incluzând reduceri de taxe și fonduri pentru modernizarea echipamentelor.

„Când țara noastră își canalizează forța națională pentru a dezvolta o industrie, forțele pot fi foarte puternice”, a spus aceasta.

Alte articole

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/vindem-aparatura-la-fel-de-ieftina-ca-varza-exportatorii-chinezi-se-plang-de-comenzile-tot-mai-slabe-la-produsele-de-consum-2764427

Ultimă oră

Același autor