Din articol
Vitamina D este un compus esențial pentru dezvoltarea și funcționarea corespunzătoare a întregului organismului. Este o substanță implicată în reglarea mai multor funcții metabolice, are rol antiinflamator și antioxidant, dar și efect de susținere a funcției cerebrale. Medicul Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă, a explicat pentru Digi24 care sunt beneficiile, dar și semnele deficitului de vitamina D.
Un aport normal de vitamina D poate proteja organismul de afecțiuni precum boli cardiace, diabet sau infecții și poate susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Dozele pot fi ajustate de către medic, în funcție de nevoie individuale ale fiecărei persoane.
Ce este vitamina D
„Vitamina D este una dintre substanțele nutritive (o vitamină liposolubilă, cunoscută și sub denumirea de calciferol) de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos.
Termenul de vitamina D se referă, de fapt, la mai multe forme ale vitaminei, dintre care două sunt cele mai importante pentru organism, respectiv: vitamina D2 , ergocalciferol – derivată din plante și vitamina D3 , colecalciferol – care poate fi luată din produse de origine animală și suplimente alimentare. De asemenea, Vitamina D3, este produsă de organism în mod natural, în urma expunerii la lumina soarelui.”, a declarat medicul specialist.
Care este rolul vitaminei D în organism
Rolul cel mai important al vitaminei D în corp este de a menține nivelurile normal de calciu și fosfor în sânge.
„Vitamina D este importantă pentru sănătatea sistemului osos și contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal. Persoanele care se confruntă cu deficit de vitamina D este important să consume/administreze suplimentul împreună cu Magneziu și un complex de vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4), pentru a preveni depunerea de aterom la nivelul arterelor. Ateromul (placa de aterom) este o formațiune/leziune, o substanță grasă care se poate dezvolta pe pereții arterelor (vaselor de sânge).”, a mai precizat sursa Digi24.
În perioada verii, riscul de a avea deficit de vitamina D este mai scăzut
„Pielea expusă la soare alimentează organismul cu vitamina D și, astfel, în perioadele de vară, nevoia de suplimentare a substanței nutritive în corp este mai mică.
În perioadele în care nu există o expunere la soare, dar și în perioadele stresante, în care organismul este mai solicitat, cantitatea mare și oscilațiile de cortizol în sânge pot să inhibe absorbția și transferul de vitamina D în organism. În aceste cazuri, în mod special, este nevoie de o suplimentare a vitaminei.
Vitamina D are un rol complex în funcționarea întregului organism. Un aport optim de substanță în corp contribuie la reducerea inflamației, susține sistemul imunitar și îmbunătățește sistemul osos și pe cel muscular.”, a transmis medicul.
Semne că ai nevoie de vitamina D
„Un sistem imunitar scăzut, cu răceli dese, o sensație de oboseală și dureri ce pot apărea la nivelul întregului corp, în special la nivelul oaselor, dar și senzație de slăbiciune și fragilitate, inclusiv oscilații în greutate, pot fi semne comune ale deficitului de vitamina D.
Pacienții care sunt diagnosticați cu boli cronice precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau infecții dese la nivelul organismului pot suferi forme mai grave de boală în contextul deficitului de vitamina D.
De asemenea, persoanele care suferă de boli autoimune precum boala celiacă sau boala Crohn, boli hepatice sau renale se pot confrunta cu o carență de vitamina D, deoarece boala nu permite intestinelor să absoarbă o cantitate suficientă de substanță în sânge. În acest caz, medicul poate recomanda administrare subcutanată (injecție) a vitaminei.
Eu recomand pacienților să își facă o rutină din testarea nivelului de vitamina D și să efectueze teste de sânge o dată la 4 luni. În felul acesta vor știi care este nivelul substanței în corp, ulterior vor putea suplimenta acolo unde este cazul și, astfel, pot preveni eventualele riscuri.”, potrivit medicului Cornel Brotac.
Care este necesarul de vitamina D
Vitamina D poate fi administrată în două moduri: pe cale orală și intravenoasă.
„Pe cale orală este recomandată vitamina D lipozomală, deoarece este mai eficientă din punct de vedere al absorbției în organism datorită încapsulării în lipozomi. (Lipozomii sunt structuri microscopice sferice, alcătuite din straturi de molecule asemănătoare cu membranele celulare ale organismului uman).
Necesarul zilnic de vitamina D se recomandă de către medicul specialist. Doza zilnică poate să difere în funcție de vârstă și perioada anului, de la 600 de UI (unități internaționale) pe zi, până la 1000 de UI/zi. Este important să se administreze vitamina D împreună cu complexul de vitamina K2 și Magneziu pentru a evita depunerea de aterom.”, mai precizează sursa Digi24.
Alimente bogate în vitamina D
Organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar și din suplimentele administrate și consumul anumitor alimente.
“O dietă alimentară variată și echilibrată poate fi o modalitate prin care organismul să asimileze vitamine și nutrienți esențiali. Astfel, printre alimentele bogate în vitamina D amintim:
Produsele lactate: lapte, iaurt;
Pește: cod, somon, ton, sardine, macrou;
Fructe și legume;
Anumite tipuri de ciuperci;
Gălbenuș de ou.
Limitele normale ale cantităii de vitamina D din organism pentru o persoană sănătoasă sunt cuprinse între: 20 nanograme/ml și 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D în organism”, conchide Cornel Brotac, medic specialist de recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.