23.9 C
Satu Mare
28 aprilie, 2024

Satu Mare: Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine/ Specialiştii au luat probe de apă, urmând să anunţe sancţiuni la finalizarea analizelor

astăzi, 19:05

Specialiştii de la Administraţia Apele Române anunţă că râul Crasna a fost poluat, în judeţul Satu Mare, cu dejecţii provenite de la o fermă de bovine, după ce acestea au fost duse de ploi în apele râului. Ei au luat mai multe probe de apă şi vor anunţa sancţiuni la finalizarea analizelor.

Potrivit reprezentanţilor Apele Române Someş-Tisa, angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive. Astfel, au fost luate mai multe probe de apă.

”În urma investigaţiilor în teren, reluate astăzi, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au identificat probleme în stocarea deşeurilor lichide provenite din activitatea de creştere a bovinelor. De pe un teren în pantă, acestea au fost antrenate de precipitaţii în râul Crasna. Unda de poluare s-a propagat în judeţul Satu Mare. Angajaţii SGA Satu Mare continuă monitorizarea cursului de apă”, au arătat aceştia.

Potrivit sursei citate, nu a fost identificată mortalitate piscicolă.

”Specialiştii Laboratorului de Calitatea Apelor precizează că aplicarea procedurilor specifice pentru obţinerea rezultatelor analizelor implică parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentraţiilor şi verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat. În urma centralizării rezultatelor analizelor, instituţia noastră va comunica poluatorului tipul de sancţiuni care se vor aplica conform prevederilor legale”, au transmis reprezentaţii Apele Române Someş-Tisa.

Sursa: https://www.news.ro/social/satu-mare-raul-crasna-poluat-cu-dejectii-de-la-o-ferma-de-bovine-specialistii-au-luat-probe-de-apa-urmand-sa-anunte-sanctiuni-la-finalizarea-analizelor-1922400526212024021921505258

Ultimă oră

Același autor