8 C
Satu Mare
29 aprilie, 2024

Reguli obligatorii pentru cei care taie porcul în gospodărie înainte de Crăciun. Riscă amenzi drastice în acest an

Numărul mare de cazuri de pestă porcină africană din acest an a determinat autoritățile să emită avertizări pentru persoanele care taie porci domestici crescuți în gospodărie.

29 nov. 2023, 15:48

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, mulți români sacrifică porcul crescut în gospodărie pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne pentru Crăciun și Revelion.

”Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la:

solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent in zona subabdominala si pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;

după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;

până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislatia sanitara veterinara in situația constatată ;

în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei”, a transmis DSV Sibiu, citat de

Autoritățile reamintesc că Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă reprezentată de cca. 100 grame de carne, recoltată doar muschii pilieri diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculara), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Autoritățile recomandă populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice alta forma de aprovizionare din surse neautorizate.

Sursa: https://www.romaniatv.net/reguli-obligatorii-pentru-cei-care-taie-porcul-in-gospodarie-inainte-de-craciun-risca-amenzi-drastice-in-acest-an_7924541.html

Ultimă oră

Același autor